Με την υπόσχεση ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα, την ώρα που έχει ήδη επισκεφθεί την Τουρκία δύο φορές, και τα θετικά σχόλια του νέου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τον ρόλο που παίζει η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη συνάντηση του Τζον Κέρι με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το 40λεπτο ραντεβού των δύο υπουργών στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να αναθερμάνει τη σχέση της με την Ουάσιγκτον, καθώς στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να εξασφαλίσει μια πρόσκληση από τον Μπαράκ Ομπάμα για συνάντηση στον Λευκό Οίκο εντός του Ιουνίου. Διπλωματικές πηγές σημείωναν, εξάλλου, ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να απευθύνει την πρόσκληση προς την ελληνική πλευρά και για λόγους ισορροπίας, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τον αμερικανό Πρόεδρο στις 16 Μαΐου.

Για τη συνεργασία με το Ισραήλ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στη συνάντηση Κέρι – Αβραμόπουλου συζητήθηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η αμερικανική πλευρά φέρεται να εκφράστηκε θετικά όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή, συνεργασία την οποία η κυβέρνηση βγάζει από το ψυγείο, καθώς στις 29 Μαΐου ο έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί στο Ισραήλ με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη συνάντηση του έλληνα και του ισραηλινού Πρωθυπουργού και την κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι έγινε αναφορά και στην πρόσφατη επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι δεν νιώθει απειλούμενη και επιθυμεί να δημιουργεί πλαίσιο σταθερότητας στο άμεσο περιβάλλον της.

Για τα ελληνοτουρκικά. Συζήτηση έγινε και για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι είναι πάγια η αμερικανική θέση υπέρ της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, επανέλαβε ωστόσο ότι η σχέση με την Τουρκία πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Ο Τζον Κέρι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκλογή νέας κυβέρνησης στην Κύπρο αποτελεί ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Αναγνώρισε ωστόσο ότι προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.