Εδώ και δεκάδες χρόνια, οι Αρχές και οι κάτοικοι του ινδικού κρατιδίου του Γκουτζαράτ φύλασσαν και προστάτευαν με πάθος τα αγαπημένα τους ασιατικά λιοντάρια –ένα σπάνιο ζώο το οποίο κυριαρχεί στο εθνικό έμβλημα του κρατιδίου.

Ομως, η εντυπωσιακή αύξηση που σημειώθηκε στον πληθυσμό τους τα τελευταία χρόνια χάρη σ’ ένα πρόγραμμα εκτροφής –πριν από την έναρξή του τα λιοντάρια που είχαν απομείνει στο Γκουτζαράτ ήταν μόλις 50 ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 400 –είχε αποτέλεσμα η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας να ζητήσει τη μεταφορά μερικών λιονταριών σε γειτονικές περιοχές. Ωστόσο, τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης αρνούνταν πεισματικά να συμμορφωθούν.

Εως την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάνθηκε υπέρ της μεταφοράς τους. Αφότου άκουσαν με προσοχή τη γνώμη ειδικών οι οποίοι υπογράμμισαν ότι η μεταφορά των ζώων και η εγκατάστασή τους σε άλλες περιοχές θα έχει θετική επίδραση στο μέλλον του συνολικού πληθυσμού των ασιατικών λιονταριών, οι δικαστές έδωσαν εντολή, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, κάποια από αυτά να μεταφερθούν από το δάσος Γκιρ του Γκουτζαράτ στο καταφύγιο άγριας πανίδας του Κούνο που βρίσκεται στο γειτονικό κρατίδιο της Μάντια Πραντές.

«Θεωρούμε ότι τα ασιατικά λιοντάρια πρέπει να έχουν και ένα δεύτερο σπίτι ώστε να μην εκλείψουν εξαιτίας καταστροφών όπως μια επιδημία ή μια μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος» ανακοίνωσε το δικαστήριο. Υπέρ της απόφασης τάσσονται και οι περιβαλλοντολόγοι οι οποίοι αναγνωρίζουν πως το δάσος Γκιρ είναι πλέον μικρό για έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό λιονταριών, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα σε διάφορες ασθένειες. «Οσον αφορά την προστασία και την επιβίωση των άγριων ζώων, το να διαμένει ένας ολόκληρος πληθυσμός ενός είδους σε μία μόνο περιοχή δεν είναι καλή ιδέα» δήλωσε η Μπελίντα Ράιτ από την Εταιρεία Προστασίας της Αγριας Ζωής της Ινδίας.

Εσοδα από τον τουρισμό

Κάθε χρόνο περίπου 60.000 τουρίστες επισκέπτονται το δάσος Γκιρ στο Γκουτζαράτ για να δουν από κοντά τα ασιατικά λιοντάρια στο φυσικό τους περιβάλλον.