Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός και η εξάπλωση παιδικών μεταδοτικών νοσημάτων, όπως είναι η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα αλλά και η πολιομυελίτιδα, στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί οι ασθένειες αυτές ήταν «ξεχασμένες» λόγω της πρόληψης, ωστόσο η χαμηλή πλέον εμβολιαστική κάλυψη φαίνεται να…ξυπνά τους παλιούς εχθρούς της υγείας.

Ειδικότερα, η πανδημία του 2009 φαίνεται να έχει κάνει τους Έλληνες ιδιαίτερα επιφυλακτικούς απέναντι στα εμβόλια, ενώ το πρόβλημα εντείνεται εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει αρκετές οικογένειες να αναβάλλουν τα προγράμματα εμβολιασμού.

Όμως, όπως υπογράμμισε σήμερα ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών που διανύουμε αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Μηνιγγίτιδας (24 Απριλίου), «ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και τα εμβόλια σήμερα είναι εξαιρετικά ασφαλή».

Η δύναμη των εμβολίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι ενδεικτική: αποτρέπουν περίπου 3,5 εκατομμύρια θανάτους, χαρίζουν περίπου 386 εκατομμύρια έτη ζωής ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, και αποτρέπουν αναπηρίες σε 750.000 παιδιά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 1988 η πολιομυελίτιδα ευθυνόταν για την παράλυση 350.000 ανθρώπων διεθνώς, σε 125 χώρες, ενώ το 2012 εντοπίστηκαν μόλις 223 ασθενείς σε πέντε χώρες.

Επιπλέον, η ιλαρά σκοτώνει 450 παιδιά κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο καθώς ένα στα 5 παιδιά δεν έχει κάνει εμβόλιο για ιλαρά.