Στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς περνά και επίσημα η Millennium Bank, όπως ανακοίνωσαν χθες οι δύο τράπεζες. Η συμφωνία προβλέπει ότι η πορτογαλική Millennium BCP θα ανακεφαλαιοποιήσει πλήρως την ελληνική θυγατρική της, ενώ παράλληλα έχει δεσμευθεί πως θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με 400 εκατ. ευρώ. Το τίμημα της συμφωνίας είναι 1 εκατ. ευρώ, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Μετά την απόκτηση και της Millennium, ο όμιλος της Πειραιώς γίνεται η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με μερίδιο 29% τόσο στις καταθέσεις όσο και στις χορηγήσεις. Επιπλέον, το ενεργητικό του ομίλου φθάνει στα 103 δισ. ευρώ, απασχολεί 25.000 εργαζομένους και διαθέτει δίκτυο 1.765 καταστημάτων σε 10 χώρες. Αντίστοιχα, οι συνέργειες που προκύπτουν από την εξαγορά της Millennium ανέρχονται σε 53 εκατ. ευρώ τον χρόνο μετά την πρώτη τριετία.

Με «προίκα» πλέον τα 400 εκατ. ευρώ της Millennium, αλλά και τα 140 εκατ. ευρώ που θα συνεισφέρει η Societe Generale, όπως προβλέπεται στη συμφωνία για την πώληση της Γενικής Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς εξασφαλίζει τον στόχο της ελάχιστης ιδιωτικής συμμετοχής του 10% στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα εγκρίνει σήμερα η Γενική Συνέλευση των μετόχων της. Μάλιστα, είναι ακόμη πιο κοντά στον στόχο να συγκεντρώσει 733 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να μη χρειαστεί καν να εκδώσει μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, τα οποία επιβαρύνονται με υψηλό επιτόκιο. Αναφερόμενος στην εξαγορά της Millennium ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε: «Μετά τις εξαγορές της «υγιούς» ATEbank και της Γενικής Τράπεζας πέρυσι, αλλά και την πρόσφατη εξαγορά των δανείων και καταθέσεων των ελληνικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας, η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα». Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του τονίζοντας: «Μπορούμε και θα πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κομβικής σημασίας αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς».