Προθεσμία 48 ωρών, έως το πρωί της Πέμπτης, πήρε η Emma Delta Ltd. για να βελτιώσει το αρχικό τίμημα ύψους 622 εκατ. ευρώ που κατέθεσε χθες για την αγορά του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Η εταιρεία, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη (33,3%) και του τσέχου επενδυτή Γίρι Σμετς (66,7%), μεγαλομετόχου του PPF fund, ήταν η μοναδική που κατέθεσε έγκυρη προσφορά στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Η απόφαση να επανέλθει η Emma Delta με νέα βελτιωμένη προσφορά ελήφθη έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και ενώ νωρίτερα είχε αποκλειστεί η αμερικανική Third Point του επιχειρηματία Ντάνιελ Λομπ. Η προσφορά του τελευταίου εμπεριείχε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όρο να μην υπάρχει χρονικός περιορισμός για το πότε μπορεί να μεταπωλήσει το 33% του ΟΠΑΠ. Απαιτούσε δηλαδή να μπορεί αυτό να γίνει ακόμη και την επομένη της κατακύρωσης του διαγωνισμού, κάτι που αντίκειται στις διατάξεις της όλης διαδικασίας.

Η προσφορά της Emma Delta (στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 10% και η ιταλική Lottomatica) ανέρχεται σε 622 εκατ. ευρώ, αλλά οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση (Εθνική Τράπεζα και Deutsche Bank) είχαν ορίσει το τίμημα στα 610 εκατ. ευρώ, ενώ ο ανεξάρτητος αποτιμητής Duff & Phelps που προσέλαβε το Ταμείο το είχε προσδιορίσει μεταξύ 650 εκατ. ευρώ (μίνιμουμ) και 710 εκατ. ευρώ (μάξιμουμ).

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ. Επί αρκετές ώρες υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ της διοίκησης του Ταμείου και της Emma Delta, ώσπου τελικά αποφασίστηκε να επανέλθουν οι υποψήφιοι μνηστήρες του ΟΠΑΠ με νέα βελτιωμένη πρόταση έως το πρωί της Πέμπτης. Τότε θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε στελέχη του Ταμείου, η Emma Delta πρέπει να ανεβάσει οπωσδήποτε το τίμημά της από τα 622 εκατ. στα 650 εκατ. ευρώ που είναι και το ελάχιστο. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στελέχη, η προσδοκία του Ταμείου είναι να επιτευχθεί ένα τίμημα κοντά στα 700 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται πάντως ότι με βάση το χθεσινό κλείσιμο της τιμής της μετοχής του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο, το 33% ισούται με 745 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ το 2012 ανήλθαν στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, αλλά για εφέτος οι προβλέψεις της διοίκησης μιλούν για μόλις… 115 εκατ. ευρώ. Η συρρίκνωση αποδίδεται στην απόφαση της Πολιτείας να επιβάλει φόρο 30% επί των μεικτών κερδών του οργανισμού. Εκτιμάται ότι, αν ο φόρος αυτός ίσχυε από το 2012, το Δημόσιο θα είχε εισπράξει γύρω στα 300 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το μέρισμα της χρήσης του 2012 που θα εισπράξει το Δημόσιο είναι της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 υπολογίζεται σε κάτω από 40 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τους μετόχους του σχήματος της Emma Delta, o Γίρι Σμετς είναι ένα από τα ισχυρά ονόματα του fund PPF. Το τελευταίο ιδρύθηκε στην Τσεχία το 1991 με υπό διαχείριση κεφάλαια μόλις 225 εκατ. δολαρίων και σήμερα έχει φτάσει να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 14,3 δισ. ευρώ.