«Η ζωή μου βρισκόταν σε κίνδυνο. Οι Αρχές των ΗΠΑ με είχαν προειδοποιήσει ότι θα ήταν εύκολο να πληρώσει κάποιος για τη δολοφονία μου. Επρεπε να σχεδιάσω τη διαφυγή μου με μεγάλη ακρίβεια. Επέλεξα την Ισπανία γνωρίζοντας ότι θα πάω φυλακή και ότι η Ελβετία θα ζητήσει την έκδοσή μου».

ΚΡΥΒΕΤΑΙ. Ο 40χρονος Ερβέ Φαλσιανί δεν μασάει τα λόγια του, στην αποκλειστική συνέντευξη που δημοσίευσε χθες η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς». Ο γαλλοϊταλός πρώην εργαζόμενος στη Hong Kong Shangai Bank Corporation (ΗSBC) στη Γενεύη δεν φορά πια την περούκα και τον μαύρο σκελετό γυαλιών, με τα οποία προσπάθησε να αλλοιώσει την εικόνα του κατά τη διάρκεια της δίκης για την έκδοσή του στην Ελβετία μία εβδομάδα νωρίτερα. Μένει ακόμα σε κρησφύγετο και είναι μυστικό και το μέρος όπου συνεργάζεται στενά με τον ισπανό εισαγγελέα κατά της διαφθοράς για τον εντοπισμό φοροφυγάδων, ενώ προστατεύεται διαρκώς από κάθε πιθανή επίθεση εναντίον του. Διότι ο Φαλσιανί έχει μεγάλους εχθρούς: την HSBC –τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο –από το σύστημα της οποίας μεταξύ των ετών 2006 και 2008 απέσπασε περίπου 130.000 λογαριασμούς πελατών, το ελβετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και χιλιάδες φοροφυγάδες που ξεσκέπασε, πολλοί από τους οποίους είχαν δεσμούς με καρτέλ ναρκωτικών, ομάδες του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Για τι είδους κίνδυνο τον προειδοποίησε η Ουάσιγκτον; «Την 1η Ιουνίου 2012, ένα μήνα πριν από την άφιξή μου στην Ισπανία άρχισα να συνεργάζομαι και πάλι με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από το Παρίσι. Οι Αμερικανοί με προειδοποίησαν ότι η Γερουσία των ΗΠΑ θα προβεί σε σοβαρές καταγγελίες εναντίον της HSBC για την έλλειψη ελέγχου στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Και ότι η τράπεζα θα θεωρηθεί ένοχη. Μου είπαν ότι από τη στιγμή εκείνη και μετά η ζωή μου θα τεθεί σε κίνδυνο. Είχα δύο επιλογές: να αρχίσω μια καινούργια ζωή στις ΗΠΑ ή να ταξιδέψω κάπου αλλού για να κερδίσω χρόνο. Μου είπαν ότι το μοναδικό ασφαλές μέρος στην Ευρώπη θα είναι η Ισπανία, που είχε χρησιμοποιήσει με επιτυχία τα στοιχεία μου σε σημαντικές υποθέσεις όπως η οικογένεια Μποτίν. Θεωρούσαν απίθανο η Ισπανία να εγκρίνει την έκδοσή μου στην Ελβετία. Ετσι θα μπορούσα να συνεχίσω να συνεργάζομαι με τη Δικαιοσύνη».

Προφανώς οι ισπανικές Αρχές ενημερώθηκαν και έτσι την 1η Ιουλίου 2012 ο Φαλσιανί συνελήφθη στο λιμάνι της Βαρκελώνης, όπου έφθασε το πλοίο στο οποίο επέβαινε από τη Γαλλία. Οπως εξηγεί, οι Αμερικανοί του είχαν προτείνει δύο συγκεκριμένες ημερομηνίες για το ταξίδι: την 1η και την 3η Ιουλίου. Εκείνος διάλεξε την 1η. Ο Φαλσιανί βοήθησε τους αμερικανούς αξιωματούχους να ερευνήσουν την HSBC, την τράπεζα στην οποία εργαζόταν από το 2000 έως το 2008 ως τεχνικός συστημάτων. Δύο εβδομάδες μετά την άφιξή του στην Ισπανία και τη σύλληψή του, η μόνιμη υποεπιτροπή Ερευνών της αμερικανικής Βουλής εξέδωσε τα συμπεράσματά της και ξέσπασε το σκάνδαλο. Αποδείχθηκε ότι η HSBC όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε επιβάλει κανέναν έλεγχο, επιτρέποντας σε πολλούς από τους πελάτες της να νομιμοποιήσουν κεφάλαια που προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Στούαρτ Γκάλιβερ ζήτησε δημόσια συγγνώμη στις 29 Οκτωβρίου και η HSBC έβαλε στην άκρη περίπου 2 δισ. δολάρια για πιθανές κυρώσεις που θα της επιβληθούν λόγω της έρευνας. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη συνεργασία του Φαλσιανί με τις αμερικανικές Αρχές. Ωστόσο πλέον ο Φαλσιανί ήταν ασφαλής στις ισπανικές φυλακές και συνεργαζόταν με τις Αρχές της Μαδρίτης παρότι η Ελβετία επέμενε στην έκδοσή του.

«ΔΕΝ ΖΗΤΑΩ ΤΙΠΟΤΑ». Οι φήμες όμως τον ήθελαν να ζητά πολλά χρήματα για να πουλήσει τα στοιχεία που είχε στα χέρια του. «Δεν έχω ζητήσει ποτέ τίποτα», λέει. «Βαρέθηκα να ακούω τις κατασκευασμένες από τους Ελβετούς φήμες. Το λένε γιατί μόνο έτσι μπορούν να με κατηγορήσουν για βιομηχανική κατασκοπεία. Εγώ συνεργάστηκα με όσες Αρχές μού το ζήτησαν. Είναι όμως σίγουρο ότι οι Ελβετοί δεν θα ασχολούνταν ποτέ με παρανομίες που διέπρατταν οι τράπεζές τους, δεν θα ερευνούσαν ποτέ τις καταγγελίες μου».

Τώρα θα μπορούσε να ζει ήρεμος στις ΗΠΑ με τη γυναίκα και το παιδί του. Γιατί δεν δέχθηκε την προσφορά των Αμερικανών; «Οι ΗΠΑ μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό τον αγώνα, αλλά η Γαλλία, η Ισπανία, η Ευρώπη γενικώς πρέπει να δώσει τη μάχη της. Διότι είναι οι απλοί άνθρωποι που υποφέρουν από τις επιπτώσεις».

ΕΙΠΕ

Οικονομικός πόλεμος

«Γίνεται πολλή κουβέντα για τη λίστα Φαλσιανί. Ομως τα στοιχεία μου δεν είναι απλώς λίστες φοροφυγάδων. Δείχνουν ότι οι ελβετικές τράπεζες διεξάγουν έναν οικονομικό πόλεμο. Εκείνες είναι ο εχθρός. Και δεν αποτελούν στατικό εχθρό αλλά δυναμικό. Παραβιάζουν κάθε οδηγία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος»

Οι μεσάζοντες

«Τώρα, συνεργάζομαι με τις ισπανικές Αρχές για το θέμα των μεσολαβητών. Των ανθρώπων που δουλειά τους είναι να προσελκύσουν πελάτες για ελβετικές τράπεζες στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία. Επειτα από όσα έγιναν στην Κύπρο, πολλοί από αυτούς προσπαθούν τώρα να προσελκύσουν τους ρώσους πολίτες που είχαν τα χρήματά τους εκεί».