Η εταιρεία Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα ότι διέκοψε τη λειτουργία του συστήματος ψύξης της πισίνας των χρησιμοποιημένων καυσίμων του αντιδραστήρα 2, μετά την ανακάλυψη σ’ αυτήν, νεκρού ποντικού.

Πρόκειται για την τρίτη διακοπή του συστήματος ψύξης σε διάστημα πέντε εβδομάδων.

Σήμερα το πρωί μια περίπολος ελέγχου εντόπισε το νεκρό ποντίκι κοντά σε έναν εξωτερικό μετασχηματιστή, ο οποίος συνδέεται με το σύστημα ψύξης της πισίνας 2, εξηγεί η Tepco στην ανακοίνωσή της.

Για την απομάκρυνση του νεκρού ζώου και τον έλεγχο του υλικού, χρειάστηκε να διακοπεί η λειτουργία του συστήματος ψύξης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ένας αρουραίος πιθανότατα ευθυνόταν και για το βραχυκύκλωμα που σημειώθηκε στις 20 Μαρτίου στον πίνακα διανομής του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στο σύστημα ψύξης των δεξαμενών αναλωθέντος καυσίμου, όπως είχε ανακοινώσει τότε η ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, που αναφερόταν στην ανακοίνωση της εταιρείας Tokyo Electric Power Co, ένα τρωκτικό που μοιάζει με αρουραίο βρέθηκε κοντά σε έναν πίνακα διανομής που έφερε σημάδια καψίματος.

Ο πίνακας αυτός συνδεόταν με τις εγκαταστάσεις ψύξεις των καυσίμων της μονάδας.

Αυτή τη φορά ο ποντικός βρέθηκε κοντά σε εξωτερικό μετασχηματιστή, όμως και αυτός συνδεόταν με το σύστημα ψύξης.

Ο έλεγχος επρόκειτο να διαρκέσει 3 με 4 ώρες από τις 11:36 τοπική ώρα (05:36 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την Tepco, η θερμοκρασία στην πισίνα δεν επρόκειτο ν΄αυξηθεί πάνω από ένα βαθμό στη διάρκεια του ελέγχου, από 14 βαθμούς Κελσίου που ήταν η θερμοκρασία της, πριν σταματήσει το σύστημα ψύξης.

Η εταιρεία Tepco πρέπει να βελτιώσει τον ζωτικής σημασίας εξοπλισμό της για να αποτρέψει επανάληψη των πρόσφατων επεισοδίων, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

«Η Tepco πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της αξιοπιστίας των σημαντικών συστημάτων της, για την αξιολόγηση του συνόλου των εγκαταστάσεών της και για την ενίσχυση της ασφάλειας απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους», υπογραμμίζει η ΙΑΕΑ στην ανακοίνωσή της, στο πλαίσιο πολυήμερης αποστολής της στον πυρηνικό σταθμό.