«Το γήπεδο της Ευρώπης, είναι κακό και άγονο, αλλά δεν υπάρχει καλύτερο. Η άλλη επιλογή είναι η επιλογή της ερήμου που θα ήταν ιστορικά εφιαλτική, για το επίπεδο ζωής και των εισοδημάτων. Άρα το δίλημμα της Ελλάδας είναι πάντα παρόν εντός του ευρωπαϊκού διλήμματος» είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας στην ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΚΚΕ και το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου «που τοποθετούνται με ευθύτητα κατά του ευρώ και προτείνουν σχέδιο Β που δεν είναι ψευδεπίγραφο», αλλά «έξω από το ευρώ και την Ευρώπη». Και υπογράμμισε: «Υπάρχει η απατηλή εκδοχή ενός εύκολου δρόμου εντός ευρώ και εντός Ευρώπης;»

Σε αυτό το πλαίσιο άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τις διατυπώσεις του για τη στάση του κόμματός του απέναντι στο Μνημόνιο, με αφορμή την αναφορά του από το ίδιο βήμα, ότι «το βράδυ των εκλογών δεν θα υπάρχει Μνημόνιο».

«Πότε θα γίνει αυτό;», διερωτήθηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «Οταν θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του Μνημονίου; Οταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο «πόλεμος» που είναι ο «πόλεμος» της γενιάς μας;»

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι παρακολουθεί εδώ και εβδομάδες τη «δυσκολία» του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει μια «καθαρή θέση, χωρίς αντιφάσεις και παραλλαγές», για να συμπεράνει πως «είναι εμφανές ότι υπάρχουν μεγάλες εσωτερικές πιέσεις» και «δυσκολία αυτοπροσδιορισμού». Ομως, τόνισε «χρειάζεται καθαρός και έντιμος λόγος ενώπιον του λαού, δεν είναι δυνατόν να μη λέμε καθαρά αυτό που πιστεύουμε», ενώ πρόσθεσε ότι «όποια προσπάθεια συγκάλυψης γίνεται, είναι προσπάθεια παραπλάνησης του λαού».

Συνεχίζοντας να εξαπολύει αιχμές προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος τόνισε ότι «εμείς απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις, αλλά δεν λέμε ψέματα ότι μπορούμε να επαναφέρουμε την κατάσταση στην προ του 2009 κατάσταση άμεσα» και υποστήριξε ότι «εάν καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση του από μηχανής θεού, αν δεν μπορούμε να ισορροπήσουμε σε έντιμη διατύπωση για το πώς βλέπουμε την πορεία της χώρας, μέσα ή έξω από την Ευρώπη, τότε δεν είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε την κρίση».

Νωρίτερα, είχε περιγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα νέα δεδομένα που τη χαρακτηρίζουν προσδιορίζοντας ιστορικά την απαρχή αυτών των προβλημάτων, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι έγινε μια σημαντική προώθηση της ολοκλήρωσης σε νομισματικό επίπεδο που δεν συνδυάστηκε αντίστοιχα με θεσμική ολοκλήρωση.

«Αυτό που χρειάζεται για το Νότο και την προοδευτική Ευρώπη είναι μια νέα αφήγηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπογράμμισε επιπλέον ότι «μια συζήτηση για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα ήταν καταστροφική, θα ήταν η επιστροφή στην εποχή των παγετώνων».

Σημείωσε τέλος, ότι «το παράδειγμα της Κύπρου επιτρέπει να αντιληφθούμε ότι το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 για την Ελλάδα, είναι το τελευταίο ολοκληρωμένο πρόγραμμα παλαιού τύπου και ότι δεν θα ξαναδούμε άλλο τέτοιο πρόγραμμα να συμφωνείται στην Ευρώπη»