Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους είχαν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Οικονομικών Γιαννής Στουρνάρας στη Βουλή, με αφορμή την ερώτηση που επανακατάθεσε ο Αλ. Τσίπρας για την λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ και την αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας.

«Αδιαφανή λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ και καταφανέστατη υποεκτίμηση της δημόσιας περιουσίας ενόψει της αποκρατικοποίησής της», κατήγγειλε στο πλαίσιο της Ωρας του Πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαμαρτυρόμενος δε, για τη συστηματική απουσία του Πρωθυπουργού από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε παρατηρήσεις που οδήγησαν και σε προσωπική αντιπαράθεση με τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Έχει καταντήσει ρουτίνα, κάθε φορά αντί του Πρωθυπουργού να έρχεται ο κ. Στουρνάρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως απουσιάζει γιατί του το έχουν προτείνει οι επικοινωνιολόγοι του, καθώς κάθε φορά που έρχεται να εξηγήσει τα αδικαιολόγητα χάνει και 5%. Αφήνει να απαντήσει αντ' αυτού ο κ. Στουρνάρας, που αν δεν ήταν υπουργός, θα μπορούσε να είναι εκπρόσωπος της τρόικας, γιατί έχει ταυτόσημες απόψεις...» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η λέξη "εκπρόσωπος της τρόικας" δείχνει τα αδιέξοδά σας. Εγώ λέω την αλήθεια, ενώ εσείς απευθύνεστε σε κατώτερα ένστικτα και λέτε στον κόσμο πως μπορούμε να μείνουμε στο ευρώ χωρίς μνημόνιο. Αυτά είναι λαϊκισμοί και ψεύδη» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Τι εννοείτε κατώτερα ένστικτα; Έχετε καταλάβει πως βυθίσατε στη φτώχεια τα 2/3 του λαού, πως στην Ελλάδα εξαπλώνεται η πείνα και τα παιδιά πηγαίνουν πεινασμένα στα σχολεία;» επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας επικαλούμενος και πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Χέραλντ Τρίμπιουν.

«Δεν σας βγήκε. Με τον ερχομό της τρόικας περιμένατε νέα μέτρα και γι' αυτό χάσαστε την ψυχραιμία σας. Λέτε "μέσα στο ευρώ, εκτός μνημονίου". Δεν σκεφτήκατε πως είμαστε εκτός αγορών, δεν σκεφτήκατε το πώς θα καλύψουμε τα ελλείμματά μας...» απάντησε ο υπουργός.

Αντιπαράθεση για το τίμημα των αποκρατικοποιήσεων

Επί της ουσίας της ερώτησης, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε πως «η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου είχε αποτιμήσει το 2010 την ακίνητη κρατική περιουσία σε 285 δισ. ευρώ, «στο πρώτο Μνημόνιο αποτιμήθηκε στα 50 δισ. ευρώ και σήμερα η δική σας αποτίμηση βρίσκεται στα 9,6 δισ. ευρώ. Τέτοιο κούρεμα της αξίας της περιουσίας του Δημοσίου, δεν έχει γίνει πουθενά».

«Κανείς δεν είπε πως η αξία της περιουσίας του Δημοσίου είναι 9,5 δισ. ευρώ» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Η μελέτη της ΚΕΔ αφορά τη συνολική αξία της, βάσει των αντικειμενικών αξιών και σήμερα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα που υπολογίζουμε μέχρι το 2020 είναι 50 δισ. ευρώ. Τα 9,6 δισ. από αποκρατικοποιήσεις για την τριετία 2013-2016, ως αποτίμηση της αξίας της περιουσίας του Δημοσίου, αποτελεί μια απολύτως αυθαίρετη εκτίμηση και δεν προκύπτει από μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ. Η αποτίμηση της αξίας γίνεται με βάση μελέτη ανεξάρτητων αποτιμητών- και η τελική αποτίμηση δεν μπορεί να υπολείπεται της μελέτης αυτής» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Για το 2013, έχετε προβλέψει αποκρατικοποιήσεις 15 οργανισμών και ακινήτων ύψους 2,557 δισ. ευρώ. Από ποιες μελέτες έγινε;» ρώτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνον τέσσερις εταιρείες, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ (33% των μετοχών και παιγνιομηχανήματα) ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, έχουν αξία 4 δισ. κι εσείς τα αποτιμάτε στα 2,557» είπε.

«Για το 2013, αναμένονται να ολοκληρωθούν αποκρατικοποιήσεις με έσοδα 2,6 δισ. ευρώ» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Μέχρι το 2016 προβλέπουμε 11,2 δισ. ευρώ. Οι δευτερογενείς όμως επενδύσεις που θα υλοποιηθούν θα ξεπεράσουν 25 δισ. ευρώ που θα μπορέσουν να αποτελέσουν καταλύτη για την επανέναρξη της αναπτυξιακής διαδικασίας».

«Ποιος έκανε τον πίνακα των 2,557 δισ. ευρώ; Ποιος έβαλε την υπογραφή του;» επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας. «Μόνον οι τέσσερις εταιρείες είναι κοντά στα 4 δισ. Πώς βγαίνει αυτό το νούμερο;» ρώτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα 2,557 για το 2013, είναι εκτίμηση των εσόδων και όχι αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Στο δεύτερο μεσοπρόθεσμο έχετε χωριστά το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ και τα παιγνιομηχανήματα. Σήμερα τα κάνετε πακέτο μαζί με τα κρατικά λαχεία. Τρία σε ένα, όσο-όσο. Τα πάτε όλα μαζί, επιχειρήσατε πριν μία εβδομάδα να εκποιήσετε τα κρατικά λαχεία στον ΟΠΑΠ έναντι ευτελούς τιμήματος, όταν μονάχα πέρσι, τα κέρδη των λαχείων ήταν 80 εκατ. ευρώ» παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας.

«Για τον ΟΠΑΠ, το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδα» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με τρόπο προκλητικό για τη Δημοκρατία» παρατήρησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Λειτουργεί με αδιαφάνεια, δεν αναρτά τις τριμηνιαίες εκθέσεις, αλλάζει τους όρους των διαγωνισμών, διαρρέει εμπιστευτικές πληροφορίες, η διοίκησή του νομιμοποιήθηκε αναδρομικά, όλα τα θέματά του ρυθμίζονται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου...» σημείωσε.

«Το ΤΑΙΠΕΔ ανάρτησε τριμηνιαία Έκθεση μέχρι τις 31/12, ενώ οι εξαμηνιαίες καταστάσεις έχουν υποβληθεί για έγκριση. Το κείμενο του κάθε φακέλου μαζί με το Πρακτικό, υποβάλλεται στο τέλος της κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας. Άρα έλεγχος υπάρχει» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.

«Δεν υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά του για την αξιωματική αντιπολίτευση και για κανένα άλλο κόμμα. Εκπαραθυρώνεται η κ. Ζωηρού γιατί λέτε πως κάποιος δεν μπορεί να έχει διαφορετική γνώμη πως πρέπει να είναι ομόφωνες οι απόψεις για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Είναι αδιανόητο να ζητώ να δω τα πρακτικά και να μου το αρνούνται» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Τα πρακτικά θα τα πάρετε μετά από την αποκρατικοποίηση. Μετά την εξέλιξη των διαδικασιών, η Βουλή ενημερώνεται επίσημα σε ειδικές συνεδριάσεις για τις δραστηριότητες του ΤΑΙΠΕΔ. Αν το κόμμα σας θέλει ειδική ενημέρωση, καλέστε το και σας εγγυώμαι πως θα έχετε εκτενή ενημέρωση» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από