Σαν πύργος από τραπουλόχαρτα κατέρρευσαν τα υψηλά ιδεώδη των εμπνευστών και των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού η παγκόσμια οικονομική κρίση κατέδειξε με τον πιο φανερό τρόπο τη σαθρότητα των θεμελίων της, αλλά κυρίως την αδυναμία των σημερινών ηγετών της να σταθούν με συνέπεια και αξιοσύνη στο ύψος των δυσμενών περιστάσεων.

Στην πράξη τα οράματα όλων για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση, αλληλέγγυα προς όλα τα κράτη-μέλη της, διαψεύστηκαν πλήρως, αφού πλήττεται συθέμελα και επικρατεί όσο ποτέ άλλοτε ο «νόμος των ισχυρών» κρατών έναντι των αδύναμων οικονομικά κρατών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση με τα σημερινά δεδομένα δυστυχώς δεν φέρνει την ευμάρεια που υπόσχονταν οι ιδεαλιστές της. Τις πταίει; Σε τι ακριβώς συνίσταται η «σαθρότητα» του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Το σαθρό του πράγματος έγκειται στο γεγονός ότι τα θεμέλια της ενοποίησης τέθηκαν σε οικονομικά μεγέθη και συμφέροντα χωρίς να εδραιωθούν οι συνεκτικοί δεσμοί των χωρών, αφού η Ενωση περιορίστηκε στην οικονομική συνύπαρξη χωρίς να υφίστανται οι εγγυήσεις μιας ενιαίας και ουσιαστικής πολιτικής Ενωσης που θα διέπεται από «κοινοτική αλληλεγγύη».

Κατά συνέπεια, κερδίζουν μονοπωλιακά οι δυνατές χώρες, ιδιαίτερα του Βορρά, επιβάλλοντας «ηγεμονικές» πολιτικές που ενισχύουν τη δύναμή τους, με αποτέλεσμα εν γένει στο πλαίσιο της Ευρώπης να εμφανίζονται ισχυρές τάσεις υψηλής ανεργίας, παραγωγικής παρακμής, στείρας λιτότητας, εκμετάλλευσης του πλούτου των ασθενέστερων οικονομικά χωρών και αυξανόμενων ελλειμμάτων. Αντί για την ενίσχυση των «κεντρομόλων» τάσεων δημιουργούνται «κεντρόφυγες» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε σήμερα στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, στη διχοτομημένη Ευρώπη του Βορρά και του Νότου, στην οποία ισχύει η ανισόμετρη οικονομική ανάπτυξη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθούν και που διακυβεύει το μέλλον της Ενωσης. Η Ευρώπη που γέννησε αρχές, αξίες και ιδέες μπορεί να γίνει το πεδίο ζύμωσης πολιτικών, οικονομικών, επιστημονικών, πολιτισμικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, αρκεί να κατανοήσει ότι η δύναμή της είναι συλλήβδην οι λαοί της!