Διχογνωμία στον κυβερνητικό συνασπισμό προκάλεσε το άρθρο 19 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, σύμφωνα με το οποίο καταργούνταν οι συλλογικές συμβάσεις των κατώτερων πληρωμάτων των ποντοπόρων πλοίων και των σκαφών αναψυχής.

Και αυτό γιατί, με 116 ψήφους υπέρ, 151 κατά και ένα «παρών», το επίμαχο άρθρο καταψηφίστηκε, τόσο από τους κυβερνητικούς συγκατοίκους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ όσο και από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης είχαν ζητήσει αλλαγές προκειμένου να στηρίξουν το άρθρο και είχαν λάβει τη δέσμευση του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη ότι θα προχωρήσει στις κατάλληλες αναδιατυπώσεις προκειμένου να το υπερψηφίσουν στη χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία.

Ειδικότερα η ΔΗΜΑΡ είχε προειδοποιήσει ότι εφόσον επιμείνει η κυβέρνηση τότε θα καταψηφίσει, ενώ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ζήτησε από τον υπουργό να αναδιατυπώσει το επίμαχο άρθρο ώστε να ορίζεται κατώτατος μισθός. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η ρύθμιση καταψηφίστηκε, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του υπουργού.

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, αιτιολογώντας την απόφαση να μην ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο, σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «θεωρούμε ότι πρέπει να κατοχυρώνονται οι συλλογικές συμβάσεις και οι κατώτερες αμοιβές. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να επανέλθει με συγκεκριμένη πρόταση που θα αφορά αποκλειστικά τους νεοεισερχόμενους ναυτικούς στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας, ως ένα μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας και προώθησης της ναυτικής εργασίας. Δεν επιτρέψαμε να αμείβεται κανένας έλληνας ναυτικός με 380 ευρώ τον μήνα».