Ενας φάκελος με παραλήπτη τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα περιείχε τη δηλητηριώδη ουσία ρικίνη, σύμφωνα με προκαταρκτικές αναλύσεις του FBI. Το γράμμα εντοπίστηκε στο κέντρο διαλογής της αλληλογραφίας του Λευκού Οίκου, το οποίο βρίσκεται εκτός του συγκροτήματος της προεδρικής κατοικίας, μόλις λίγες ημέρες έπειτα από τον εντοπισμό επιστολής προς αμερικανό γερουσιαστή που περιείχε την ίδια ουσία. Σύμφωνα με στελέχη του FBI δεν στοιχειοθετείται συσχετισμός με τη βομβιστική ενέργεια στη Βοστώνη. «Η έρευνα για αυτές τις επιστολές συνεχίζεται και μπορεί να ληφθούν ακόμη περισσότερες. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για σχέση με την επίθεση στη Βοστώνη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Η ρικίνη είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία, η οποία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία εάν κάποιος την εισπνεύσει.

Η είδηση ότι μια επιστολή προς τον Ομπάμα ερευνάται προκάλεσε πανικό και την εκκένωση τμημάτων δύο κτιρίων της Γερουσίας. Διεξήχθησαν αναλύσεις και βρέθηκε ότι δεν υπάρχει κάποια επικίνδυνη ουσία. «Η μυστική υπηρεσία», δηλαδή η ομάδα πρακτόρων που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα, «συνεργάζεται με την Αστυνομία και το FBI σε αυτή την έρευνα», ανέφερε εκπρόσωπος, που διευκρίνισε ότι τα φίλτρα από ένα δεύτερο κτίριο διαλογής της αλληλογραφίας του Λευκού Οίκου αποδείχθηκαν «θετικά στην ύπαρξη ρικίνης» και διεξάγονται περαιτέρω έρευνες, διότι συχνά όταν αφορά τη ρικίνη τα προκαταρκτικά τεστ δεν είναι ακριβή. Μετά τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη όμως επικρατεί ανησυχία και η Αστυνομία εξετάζει ενδελεχώς οποιοδήποτε ύποπτο πακέτο ή γράμμα αποστέλλεται σε γερουσιαστές ή βουλευτές, όπως συνέβη χθες στο γραφείο του γερουσιαστή Ρίτσαρντ Σέλμπι, όπου όμως αποδείχθηκε ότι η επιστολή ήταν καθαρή.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΤΟ. Την Τρίτη, οι Αρχές εντόπισαν ένα γράμμα που είχε σταλεί στον γερουσιαστή του Μισισίπι Ρότζερ Ουίκερ και από τις προκαταρκτικές εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε πως περιέχει ρικίνη. Και οι δύο επιστολές είχαν αποσταλεί από περιοχή του Μισισίπι.