Υπάρχει και ο άλλος δρόμος χειρισμού μιας λίστας με φοροφυγάδες: ο δρόμος του Μάιντς. Αντί να χάνονται τα CD και να στήνονται εξεταστικές επιτροπές που αναλώνονται στη σκοπιμότητα κλήτευσης ή όχι ενός πρώην πρωθυπουργού, αναλαμβάνει την υπόθεση η αρμόδια εισαγγελική Αρχή, προχωρεί σε αιφνιδιαστικές, εκτεταμένες έρευνες και σε κατάσχεση αποδεικτικών στοιχείων, κάνει μηνύσεις στους φοροφυγάδες, μαζεύει διαφυγόντα έσοδα.

Αυτόν τον δρόμο ακολούθησε η Ρηνανία – Παλατινάτο. Η κοκκινοπράσινη κυβέρνηση του κρατιδίου της Κεντρικής Γερμανίας, που εδρεύει στο Μάιντς, αγόρασε CD με στοιχεία γερμανών φοροφυγάδων σε ελβετικές τράπεζες. Τα CD περιλαμβάνουν περίπου 40.000 αρχεία με στοιχεία για την περίοδο από το 2009 έως σήμερα. Για την αγορά των CD ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου, Κάρστεν Κιλ, διέθεσε 4,4 εκατομμύρια ευρώ. Το όφελος για την Εφορία όμως θα είναι πολλαπλάσιο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συγκεντρωθούν 500 εκατομμύρια ευρώ από γερμανούς φοροφυγάδες, όχι μόνο του συγκεκριμένου κρατιδίου αλλά όλης της Γερμανίας. «Το ποσό αυτό είναι απόδειξη της μεγάλης εγκληματικής ενέργειας των φοροφυγάδων», είπε ο Κιλ. Ο ίδιος είναι ενθουσιασμένος, γιατί «τα στοιχεία είναι αυθεντικά και η ποιότητά τους εξαιρετική».

Με βάση τα στοιχεία των αγορασθέντων CD, που τέθηκαν στη διάθεση της Εισαγγελίας του Κόμπλεντς, έγιναν την Τρίτη εκτεταμένες έρευνες σε 201 σπίτια υπόπτων σε ολόκληρη τη Γερμανία και κατασχέθηκε αποδεικτικό υλικό. Η Εισαγγελία δεν κάνει έρευνες μόνο εναντίον των γερμανών φοροφυγάδων, αλλά και κατά των ελβετικών τραπεζών. Στο στόχαστρο είναι η Credit Suisse και οι θυγατρικές της Clariden Leu και Aergauer Bank, στις οποίες επιρρίπτει συνέργεια σε φοροδιαφυγή. Το 2011 η Credit Suisse πλήρωσε στη Γερμανία πρόστιμο 150 εκατ. ευρώ για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που είχαν αποκαλυφθεί μέσω αγοράς CD με τραπεζικούς λογαριασμούς γερμανών πελατών της.

ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ. Η νομιμοποιητική βάση για τη χρήση των στοιχείων από τα αγορασθέντα CD είναι αμφιλεγόμενη στη Γερμανία. Ο Ράινερ Μπρούντερλε, που θα οδηγήσει τους Φιλελεύθερους στις εκλογές, δήλωσε χθες ότι η αγορά των CD είναι προβληματική, γιατί πρόκειται στην ουσία για κλεπταποδοχή. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία καταφεύγει στη λύση της αγοράς CD για να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Το 2008 οι γερμανικές φορολογικές Αρχές αγόρασαν πέντε CD και USB με στοιχεία γερμανών φοροφυγάδων στο Λιχτενστάιν και στην Ελβετία. Για την αγορά τους έδωσαν συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ. Προέκυψαν όμως 500 εκατομμύρια επιπρόσθετα έσοδα. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι πολλοί φοροφυγάδες, φοβούμενοι ότι περιλαμβάνονται στις λίστες, έσπευσαν να… αυτοκαταγγελθούν, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν άλλα 2,5 δισ. ευρώ.

Το πρώτο CD με λίστες φοροφυγάδων το αγόρασε ο Πέερ Στάινμπρουκ, τότε υπουργός Οικονομικών και τώρα υποψήφιος καγκελάριος με το SPD. Από το CD εκείνο αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες ήταν ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού ταχυδρομείου Κλάους Τουμβίνκελ, ο οποίος συνελήφθη το 2008 και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση και ένα εκατομμύριο ευρώ πρόστιμο.

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ. Στο SPD καταγράφουν με μεγάλη ικανοποίηση ότι ένας Σοσιαλδημοκράτης υπουργός καταφέρνει ένα τέτοιο πλήγμα κατά της φοροδιαφυγής. Είναι η απάντηση του SPD στον Χριστιανοδημοκράτη ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται ως διώκτης των φορολογικών παραδείσων. Στην πραγματικότητα, στα κρατίδια όπου κυβερνούν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι υπάρχει μεγαλύτερο κυνήγι των φοροφυγάδων. Το περασμένο καλοκαίρι ενδιαφερόταν να αγοράσει αντίστοιχα CD ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, αλλά ο Σόιμπλε τον απέτρεψε. Τότε επιδίωκε τη διμερή συμφωνία με την Ελβετία για την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η συμφωνία όμως ναυάγησε και τώρα ο Σόιμπλε, που ενημερώθηκε, δεν είχε αντίρρηση για την αγορά των CD. Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα συμβάλει όμως στο κόστος αγοράς. Η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβαρυνθεί με την κατηγορία ότι συμβάλλει στην αγορά παράνομου υλικού, γιατί στόχος παραμένει η συμφωνία με την Ελβετία.