Πλήθος αντιδράσεων από το Συνήγορο του Πολίτη, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ προκάλεσε η επίθεση εναντίον των μεταναστών στη Μανωλάδα, την οποία καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους.

Συνήγορος του Πολίτη: «Είχαμε ζητήσει από τις αρχές να διερευνήσουν τις καταγγελίες από το 2008»

Την έντονη ανησυχία του για τις συνθήκες διαβίωσης και τα δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ζητεί επίσης άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική παρέμβαση των αρμόδιων δημόσιων φορέων (αστυνομία, Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ, ΟΓΑ) και της τοπικής κοινωνίας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ανεξάρτητη αρχή, από το 2008, είχε καλέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν σχετικές καταγγελίες.

Τονίζεται ακόμη ότι σε αναλυτικό έγγραφό του από τον Απρίλιο του 2008 υπογραμμιζόταν ότι η παρουσιαζόμενη, από τον Τύπο, εικόνα των εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων στις αγροτικές καλλιέργειες της Νέας Μανωλάδας δεν αρμόζει σε κράτος δικαίου.

Ο Συνήγορος καλεί εκ νέου το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να διασφαλίσουν ότι:

τηρούνται οι προβλεπόμενοι από το νόμο όροι και συνθήκες εργασίας και οι εργαζόμενοι ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους,

το σύνολο των εργαζομένων έχουν υπαχθεί στον οικείο ασφαλιστικό φορέα και διαθέτουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη,

στα ενοικιαζόμενα στους εργαζόμενους καταλύματα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης,

οι εργαζόμενοι συναλλάσσονται ελεύθερα στο πλαίσιο της νομιμότητας

οι εργοδότες δεν ασκούν οποιαδήποτε μορφή παράνομου ελέγχου στους εργαζομένους μέσω παρεχόμενης ιδιωτικής «προστασίας».

Την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων ζητά η ΑΔΕΔΥ

Τη «δολοφονική ενέργεια στη Μανωλάδα εναντίον φτωχών μεταναστών» καταδίκασε η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

«Τέτοιου είδους φαινόμενα αντίκεινται σε κάθε έννοια δικαιοσύνης και ανθρωπισμού και μας παραπέμπουν σε κοινωνικές συνθήκες Μεσαίωνα, προσβάλλοντας ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η οποία έχει πληγεί βάναυσα από τις συνθήκες άγριας λιτότητας, που επικρατούν στη χώρα μας εξαιτίας των πολιτικών κυβέρνησης και τρόικας», επεσήμανε η ΑΔΕΔΥ με αφορμή το αιματηρό περιστατικό.

Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση «που σιωπά προκλητικά και ουσιαστικά ανέχεται» να αναλάβει τις ευθύνες της.

ΓΣΕΕ: «Κορυφή του παγόβουνου η Μανωλάδα»

Την άμεση απόδοση ευθυνών για την «εγκληματική ενέργεια στη Μανωλάδα Ηλείας» ζητεί η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι το χθεσινό επεισόδιο που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των αλλοδαπών εργατών αποτελεί μόνο «την κορυφή του παγόβουνου».

«Στη Μανωλάδα και ειδικότερα στις καλλιέργειες φράουλας έχει δημιουργηθεί ένα κράτος εν κράτει, το εργασιακό καθεστώς θυμίζει σύγχρονο δουλεμπόριο και αντικατοπτρίζει τις ειδικές οικονομικές ζώνες που η κυβέρνηση και οι τροϊκανοί ονειρεύονται», τονίζει η Συνομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τα ερωτήματα είναι πολλά και παραμένουν αναπάντητα: «Πώς είναι δυνατόν οι επιστάτες να οπλοφορούν; Πόσα εργόσημα έχουν πληρωθεί στην περιοχή και ειδικότερα από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία;».

Όπως αναφέρει τέλος, το συγκεκριμένο περιστατικό «πρέπει επιτέλους να αφυπνίσει τις αστυνομικές αρχές αλλά κυρίως τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, να διαπιστώνεται αν η εργασία αλλοδαπών αλλά και του συνόλου των εργαζομένων της χώρας γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και να τιμωρούνται επιτέλους όσοι ‘στραγγαλίζουν’ ακόμη και τα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».