«Εντός του Μαΐου θα έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί οι μη αναγκαίοι οργανισμοί, ώστε στη συνέχεια να καταργηθούν ή συγχωνευθούν», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Σε προτεραιότητα θέτει η κυβέρνηση την κατάργηση νομικών προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και τη συγχώνευση ή κατάργηση νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου, στο πλαίσιο της επίτευξης των μνημονιακών στόχων και της συμφωνίας με την τρόικα για τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, τόνισε πως «πρώτη μας προτεραιότητα, εντός του Μαΐου, είναι να προχωρήσουμε, να εντοπίσουμε εκείνους τους οργανισμούς που δεν εξυπηρετούν πια το δημόσιο συμφέρον, που δεν είναι απολύτως αναγκαίοι και πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν».

Αν και κρίνει αναγκαίες για τον εξορθολογισμό του κράτους τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών, ο κ. Μανιτάκης εφιστά την προσοχή κατά την υλοποίησή τους, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν με τρόπο οριζόντιο, αλλά με προηγούμενη αξιολόγηση και με κριτήρια λειτουργικότητας, σκοπιμότητας, υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος.

Ήδη με τον νόμο 4109/2013, τον Ιανουάριο, συγχωνεύθηκαν 197 νομικά πρόσωπα του δημοσίου τομέα, ενώ καταργήθηκαν 8 φορείς των οποίων η αποστολή κρίθηκε ότι μπορεί να ασκηθεί συνεκτικότερα από κάποια υφιστάμενη δομή.

Ο Αντ.Μανιτάκης, θέλοντας να δώσει έμφαση στην προσπάθεια που έχει γίνει ως σήμερα για τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, προέβαλε ότι έχει καταρτισθεί -και εμπλουτίζεται συνεχώς- ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών, στη βάση μελετών με κριτήρια αποτελεσματικότητας, ορθολογικότητας, δημοσιονομικής εξοικονόμησης. Η αξιολόγηση των δομών σε υπουργεία και υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου φορέα στηρίζεται, όπως σημείωσε, -με τη συνδρομή της Task Force- σε μελέτες επιστημόνων και στελεχών.

«Οι νέες δομές, οι θέσεις και το προσωπικό που απαιτούν, θα είναι σταθερές. Δεν θα μπορεί η εκάστοτε πολιτική ηγεσία να τις μεταβάλλει αυθαίρετα, αναιτιολόγητα, για να υπηρετήσει πελατειακές πιέσεις και να κάνει σωρηδόν διορισμούς» τόνισε ο Αντ.Μανιτάκης.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, δεν γίνεται με μια απόφαση ή με έναν νόμο, ενώ σημείωσε πως «η αλλαγή της νομοθεσίας πρέπει να συνοδεύεται με αλλαγή νοοτροπίας, πρακτικής και κουλτούρας».