Στη Μανωλάδα Ηλείας το κινηματογραφικό έργο «Φράουλες και αίμα» παίρνει άλλο περιεχόμενο. Στα φραουλοχώραφα της περιοχής, όπου απασχολούνται εκατοντάδες αλλοδαποί εργάτες ζώντας μέσα σε παραπήγματα, σε άθλιες συνθήκες και με πενιχρά μεροκάματα, πολλές φορές χρειάζεται να διεκδικήσουν ακόμη και αυτά τα ελάχιστα που θεωρητικά λαμβάνουν ως αμοιβή, για να εισπράξουν απειλές ή και σφαίρες.

Αυτό συνέβη χθες το απόγευμα σε περίπου 200 εργάτες από το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν που δούλευαν απλήρωτοι τους τελευταίους έξι μήνες. Οι επιστάτες του αφεντικού πήγαν να τους συναντήσουν, αλλά ο ένας κρατούσε το κυνηγετικό του όπλο. Αρχισε να πυροβολεί στα τυφλά εναντίον των εργατών. Τα σκάγια τραυμάτισαν τουλάχιστον 29 από αυτούς, που διακομίστηκαν άλλοι στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας και όσοι έφεραν σοβαρότερα τραύματα στα Νοσοκομεία της Πάτρας και του Πύργου.

Από την Αστυνομία συνελήφθη λίγο αργότερα ο 57χρονος εργοδότης τους, ενώ έως αργά χθες βρίσκονταν σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες σε όλη την περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τριών επιστατών εκπροσώπων του εργοδότη. Οι δράστες μετά το αιματηρό επεισόδιο διέφυγαν με αγροτικό αυτοκίνητο και αναζητούνται. Τα στοιχεία τους είναι γνωστά και πρόκειται για τρεις Ελληνες ηλικίας 39, 27 και 21 χρόνων.

Ασθενοφόρα και Ι.Χ. αυτοκίνητα που έσπευσαν στο χωράφι όπου έγινε, γύρω στις 6 το απόγευμα, η αιματηρή επίθεση, μετέφεραν συνεχώς τραυματίες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όλοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Απλήρωτοι για έξι μήνες. Η αιματηρή επίθεση έγινε σε γεωργική περιοχή στο 41ο χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Νέας Μανωλάδας. Οι εργάτες διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών –άλλωστε πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αφού η συγκομιδή κορυφώνεται και σε λίγο καιρό απλώς δεν θα τους χρειάζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε λογομαχία μεταξύ εργατών και επιστατών και τότε ο ένοπλος επιστάτης άρχισε να πυροβολεί εναντίον των μεταναστών. Προκλήθηκε πανικός, οι εργάτες άρχισαν να τρέχουν έντρομοι για να προφυλαχθούν και κάποιοι σωριάστηκαν αιμόφυρτοι από τα σκάγια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη περιοχή αφεντικά και επιστάτες-νταήδες αντιμετωπίζουν με βία τους εργάτες. Πολλές φορές, όταν πλησιάζει ο καιρός να εξοφληθούν τα μεροκάματα –οι περισσότεροι τα παίρνουν στο τέλος της δουλειάς, αφού, ζώντας σε παραπήγματα, φοβούνται να τα έχουν μαζί τους -, ειδοποιείται η Αστυνομία για να συλλάβει μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Αλλες φορές πάλι εργάτες από τα φραουλοχώραφα στέκονται επί ώρες στην Εθνική Οδό προσπαθώντας να πουλήσουν καφάσια με φράουλες –πληρώνονται σε είδος και αν δεν τα πουλήσουν δεν θα εξασφαλίσουν ούτε ευρώ.