Την αντίθεση της στην πολιτική της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων εκφράζει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Η περιβαλλοντική οργάνωση θεωρεί την πολιτική που ακολουθείται «εγκληματική», επειδή όπως υποστηρίζει:

-Διαιωνίζει την παρανομία και νομιμοποιεί την εικόνα ενός κράτους αδίκου.

-Αδιαφορεί για την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση, την οποία άλλωστε δεν συνυπολογίζει στη διαδικασία «τακτοποίησης».

-Απεμπολεί το δικαίωμα είσπραξης των προβλεπόμενων από τον δασικό και πολεοδομικό κώδικα προστίμων που στις περισσότερες περιπτώσεις ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρω ανά παράνομο ακίνητο.

-Επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με το κόστος της υποχρέωσης κατασκευής και συντήρησης δικτύων και παροχών κοινής ωφελείας στους νέους οικισμούς που ξεφυτρώνουν χωρίς κανέναν σχεδιασμό.

-Υποβαθμίζεται συστηματικά το ισχυρότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας για πραγματικά βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη: το φυσικό περιβάλλον.

«Από τη μια έχουμε το ΥΠΕΚΑ να νομιμοποιεί διαρκώς τις καταπατήσεις των νόμων δικής του αρμοδιότητας. Από την άλλη παρακολουθούμε με κατάπληξη την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη να δηλώνει ότι οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη – και όχι η ύπαρξη και αδειοδότηση τους από τον ΕΟΤ- υποβαθμίζουν τις προοπτικές του τουρισμού μας» δήλωσε η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς Θεοδότα Νάντσου. « Αυτή είναι η εικόνα της κυβέρνησης που

επιδιώκει συνειδητά τη διάλυση κάθε ελπίδας για ένα κράτος δικαίου και τη βιώσιμη και δίκαιη για όλους ανάπτυξη που περισσότερο από ποτέ έχει σήμερα ανάγκη η χώρα».