Το πρωί της περασμένης Τρίτης, λίγες ώρες μετά τις φονικές εκρήξεις στη Βοστώνη, ο Τζεφ Μπάουμαν ξύπνησε στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου της αμερικανικής πόλης, διαπιστώνοντας ότι και τα δύο πόδια του είχαν ακρωτηριαστεί στο ύψος του γόνατου.

Προσπάθησε να μιλήσει, αλλά δεν μπορούσε. Κοίταξε θυμωμένα, κούνησε τα χέρια του και σχημάτισε με τα χείλη του τον ήχο των εκρήξεων: «Μπαμ! Μπαμ!».

Ο Μπάουμαν είναι ο άνθρωπος της φωτογραφίας που έχει γίνει σύμβολο του αιματηρού Μαραθωνίου της Βοστώνης.

Στην πλήρη εκδοχή της φωτογραφίας (διότι η ίδια εικόνα κυκλοφορεί κομμένη στα επίμαχα σημεία) εικονίζεται ένας αιμόφυρτος, αλλόφρων νεαρός άνδρας, να κρατά τον αριστερό του μηρό και να μεταφέρεται με καροτσάκι το οποίο τραβά ένας άνδρας που φορά καουμπόικο καπέλο. Τα δύο κάτω άκρα του Τζεφ δεν υπάρχουν πια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που είδαν τη φωτογραφία δεν τον αναγνώρισαν. Σε αντίθεση με τον σοκαρισμένο πατέρα του, που φέρει το ίδιο ονοματεπώνυμο, ο οποίος έπαθε σοκ όταν την αντίκρισε στο Διαδίκτυο.

Οταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο 52χρονος Τζεφ Μπάουμαν καλούσε τον γιο του στο κινητό του τηλέφωνο ξανά και ξανά. Δεν έπαιρνε, όμως, απάντηση. Ηξερε ότι ο γιος του ήταν εκεί, για να ενθαρρύνει την κοπέλα του, την Εριν Χάρλεϊ, η οποία έτρεχε για πρώτη φορά στον Μαραθώνιο. Καλούσε επί μία ώρα, αλλά κανείς δεν απαντούσε.

Ξαφνικά, χτυπά το τηλέφωνο. Είναι η θετή κόρη του, Ερικα: «Είδες τη φωτογραφία;», τον ρωτά. «Ο Τζέφρι είναι στις ειδήσεις. Χτυπήθηκε».

«Είσαι σίγουρη; Είσαι σίγουρη;», άρχισε να φωνάζει ο 52χρονος.

«Ναι, είμαι σίγουρη», απάντησε η Ερικα.

Ο κ. Μπάουμαν βρήκε τη σοκαριστική φωτογραφία στο Facebook. Δεν ήταν ολόκληρη. Στην εκδοχή που είδε δεν φαινόταν το τραυματισμένο αριστερό πόδι του Τζεφ. Αυτό, όμως, δεν μείωσε τον πανικό του.

Αρχισε να τηλεφωνεί σε όλα τα νοσοκομεία της Βοστώνης ώσπου εντόπισε τον γιο του στο Ιατρικό Κέντρο της πόλης. Λίγη ώρα αργότερα, έφτανε εκεί μαζί με τη σύζυγό του.

Η εγχείρηση είχε μόλις τελειώσει. Και τα δύο πόδια του γιου τους είχαν ακρωτηριαστεί. Ο Τζεφ ήταν ο πρώτος τραυματίας του Μαραθωνίου που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο. Ακολούθησαν δεκάδες ακόμη, θυμίζοντας στους συμπατριώτες τους ότι ο παράλογος πόλεμος με την τρομοκρατία δεν έχει τελειώσει.