«Ο αμερικανικός λαός θα πει μια προσευχή για τη Βοστώνη απόψε, η Μισέλ κι εγώ στέλνουμε τις θερμότερες σκέψεις και τις προσευχές μας στα θύματα…

Τέτοιες ημέρες δεν είμαστε Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί, είμαστε όλοι Αμερικανοί ενωμένοι στην αγωνία για τους συμπατριώτες μας», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε έκτακτο διάγγελμα που απηύθυνε από τον Λευκό Οίκο λίγο μετά τη 1 το πρωί ώρα Ελλάδας, 6.10 το απόγευμα τοπική ώρα.

Ο αμερικανός Πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «τρομοκρατία» ή «τρομοκρατικό χτύπημα» στο ολιγόλεπτο μήνυμά του –παρότι η κυβέρνησή του είχε δεχθεί σφοδρή κριτική επειδή δεν πρόφερε εξαρχής τις λέξεις αυτές μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βεγγάζη, τον Σεπτέμβριο του 2012. «Εξακολουθούμε να μην ξέρουμε ποιος το έκανε αυτό ή γιατί», τόνισε χθες ο Ομπάμα. «Ο κόσμος δεν πρέπει να βγάζει βιαστικά συμπεράσματα πριν έχουμε στα χέρια μας όλα τα δεδομένα», προειδοποίησε. «Αλλά να είστε βέβαιοι: θα φτάσουμε στην άκρη. Θα βρούμε ποιος το έκανε. Θα βρούμε γιατί το έκαναν. Οποια άτομα, όποιες ομάδες ευθύνονται θα νιώσουν τον βαρύ πέλεκυ της Δικαιοσύνης».

Ελάχιστα λεπτά αργότερα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ξεκαθάρισε πως οι δίδυμες εκρήξεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης αντιμετωπίζονται ως «τρομοκρατική ενέργεια»: «Κάθε συμβάν με πολλαπλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς –όπως φαίνεται να είναι αυτό –είναι ξεκάθαρα τρομοκρατική ενέργεια και προσεγγίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε. «Εντούτοις, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος πραγματοποίησε την επίθεση, μια διεξοδική έρευνα θα πρέπει να καθορίσει αν σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από κάποια τρομοκρατική οργάνωση, ξένη ή εγχώρια», πρόσθεσε. Μιλώντας στο CNN, ένας Δημοκρατικός βουλευτής της Μασαχουσέτης και μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής, ο Μπιλ Κίτινγκ, έκανε από την πλευρά του λόγο για μια «συντονισμένη, καλοσχεδιασμένη επίθεση».

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. «Οι σκηνές από τη Βοστώνη είναι φριχτές και συγκλονιστικές. Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που επλήγησαν από τις επιθέσεις», δήλωσε σε ανακοίνωσή του από το Λονδίνο ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Δεν έλειψαν όμως και οι φανατικοί που εξέφρασαν τη χαρά τους για τη φρίκη που έζησε η Αμερική. «Το αμερικανικό αίμα δεν είναι πιο πολύτιμο από το μουσουλμανικό αίμα», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Τσαλαμπί, επικεφαλής ισλαμιστικής ιορδανικής οργάνωσης, που εξέτισε ποινή φυλάκισης επτά ετών για επίθεση εναντίον δυτικών διπλωματικών αποστολών στην Ιορδανία το 2003. Ειδικός σε θέματα αντιτρομοκρατίας που ζει στην Ιορδανία δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι οι εκρήξεις φέρουν ξεκάθαρα τη σφραγίδα μιας οργανωμένης τρομοκρατικής οργάνωσης όπως η Αλ Κάιντα. «Ευτυχώς, ο αριθμός των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μικρός, αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των θυμάτων και την ακτίνα των εκρήξεων», δήλωσε.