«Και τώρα όλα για την ανάπτυξη», ήταν το μήνυμα που εξέπεμπε το πρωθυπουργικό επιτελείο, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς με τη –διαγγελματικού χαρακτήρα –δήλωσή του σφράγιζε τη συμφωνία με την τρόικα και επιχειρούσε να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας.Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για νέα αφετηρία στην οποία οδηγεί ο απεγκλωβισμός από το παρατεταμένο μπρα ντε φερ με την τρόικα. Προαναγγέλλουν, δε, συντονισμένες κινήσεις το επόμενο διάστημα στο επενδυτικό πεδίο, προκειμένου η χώρα να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη από την εικόνα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, που επικυρώνουν πλέον και οι δανειστές. Κατά τις ίδιες πηγές, η φράση-κλειδί στη χθεσινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού ήταν πως «τώρα πια δεν παλεύουμε μέσα σε ερείπια». Το ίδιο μήνυμα θα εκπέμψει ο κ. Σαμαράς και σήμερα το βράδυ, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.Με τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις εντός του Απριλίου (ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ), την ανακεφαλαιοποίηση που, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, θα θωρακίσει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα δημιουργήσει νέες συνθήκες για ρευστότητα κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, καθώς και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, με αφετηρία τους αυτοκινητοδρόμους, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι μπορεί να υπάρξει ανάσχεση της ανεργίας και της βαθιάς ύφεσης.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ποντάρει στην προώθηση με ταχύτερους ρυθμούς των διαρθρωτικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, ενώ φέρεται να έχει παράσχει διαβεβαιώσεις στην τρόικα ότι θα παρακολουθεί προσωπικά την υλοποίηση της συμφωνίας για το Δημόσιο. Κατά τις ίδιες πηγές, μάλιστα, τον κυβερνητικό συντονισμό για το σχέδιο των 15.000 απολύσεων, τις αντίστοιχες προσλήψεις νέων υπαλλήλων, τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις οργανισμών κ.ά. έχει ήδη αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Δ.Σταμάτης.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, απορροφά και τους κραδασμούς στον τρικομματικό συνασπισμό, με φόντο το θέμα Μανιτάκη. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συνεργάζεται ήδη με τον κ. Σταμάτη –και συνεπώς απομακρύνεται ο ορίζοντας του ανασχηματισμού. Αν και ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για βελτιωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, στενοί συνεργάτες του δεν αποκλείουν ο ανασχηματισμός να πάρει παράταση έως το Συνέδριο της ΝΔ, στο τέλος Ιουνίου, ώστε να μη διαταραχθούν μέχρι τότε και οι εσωκομματικές ισορροπίες. Οι ίδιοι επισημαίνουν,ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί κι ένα πολιτικό όπλο, το οποίο στην παρούσα φάση δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιηθεί.

Επισφραγίζοντας τη νέα συμφωνία με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον Ιούνιο, κατά τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος για την πρώτη μείωση φορολογικών βαρών στην εποχή του Μνημονίου –με αφετηρία τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων. «Αυτό δεν το δέχονταν καν για συζήτηση. Τώρα μπήκε και επίσημα στην ημερήσια διάταξη…», τόνισε.

«Οι θυσίες πιάνουν τόπο… Σε λίγο χρόνο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια. Αλλά θα είναι μια Ελλάδα αναπτυξιακή, ανταγωνιστική, εξωστρεφής. Μια Ελλάδα δηλαδή ισχυρή…», κατέληξε.

Πιθανό νέο κούρεμα

Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην επίσημη δέσμευση των δανειστών ότι με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα περαιτέρω περικοπής του δημόσιου χρέους. Και, ουσιαστικά, προανήγγειλε ότι αυτός είναι ένας από τους μεγάλους κυβερνητικούς στόχους το επόμενο διάστημα.