Κόκκινη κάρτα έχει βγάλει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών για τις καθυστερήσεις στην αυτονόμηση της φορολογικής διοίκησης. Προ ημερών οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της τρόικας για τα θέματα φορολογικής διοίκησης με έγγραφο που απέστειλαν στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη απέρριψαν τις νομοθετικές προτάσεις της κυβέρνησης για τις πρωτοβουλίες με τις οποίες θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα ελάχιστο επίπεδο αυτονομίας της φορολογικής διοίκησης. Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς κρίθηκαν ως ανεπαρκείς καθώς δεν διασφάλιζαν την εξάλειψη του κινδύνου πολιτικών παρεμβάσεων.

Σημειώνεται πως βάσει του νέου Μνημονίου ο νόμος για την ίδρυση της ημιαυτόνομης φορολογικής υπηρεσίας θα έπρεπε να είχε ψηφισθεί από τη Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου του 2013. Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κινήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή, ωστόσο η νομοθετική πρωτοβουλία έμεινε πίσω λόγω των αντιρρήσεων που εξέφρασαν η τρόικα και οι τεχνικοί της σύμβουλοι σε θέματα φορολογίας. Αν και το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία ημιαυτόνομης υπηρεσίας, ΔΝΤ και ΕΕ επιμένουν να διαφοροποιούνται σε θέματα σχετικά με τις κατά νόμο αρμοδιότητες, το πλαίσιο διακυβέρνησης, το πλαίσιο των σχέσεων με τις άλλες υπηρεσίες, το πλαίσιο για τη λήψη και χρήση πληροφοριών από τη φορολογική διοίκηση, αλλά και τη λογοδοσία και τη στελέχωση των υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων η τρόικα ζητά επίμονα το ΣΔΟΕ να λειτουργεί εντός των αρμοδιοτήτων του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων να υπαχθεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αποκάλυψε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα παραχωρούνται στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη όλες οι συμπληρωματικές αρμοδιότητες που απαιτούνται προκειμένου να επιτελεί ολοκληρωμένα και αυτόνομα το έργο του. «Ολες οι αρμοδιότητες φορολογικού περιεχομένου θα περιέλθουν στον κ. Θεοχάρη προκειμένου να μπορεί να κάνει τη δουλειά του», τόνισε το αρμόδιο στέλεχος σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» αν υπάρχει το ενδεχόμενο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να περιέλθει και αυτό υπό την αρμοδιότητα του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Το ίδιος στέλεχος τόνισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την τρόικα για το εν λόγω ζήτημα και σημείωσε πως μερικώς κατανοεί την επιμονή των στελεχών του ΔΝΤ και της ΕΕ σε κάποια ζητήματα, καθώς στο παρελθόν οι προσδοκίες είχαν διαψευσθεί.

«Είμαστε σε διαρκή επαφή με την τρόικα και εξετάζουμε τα ανοικτά ζητήματα. Θα κάνουμε το καλύτερο. Οι διατάξεις για τις αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα κατατεθούν νωρίτερα από τον Ιούνιο στη Βουλή», σημείωσε χαρακτηριστικά.