Πρωτοποριακές εφαρμογές σε διάφορους τομείς αιχμής, όπως η πληροφορική, η ιατρική, η βιολογία και τα τρόφιμα, επιβραβεύονται στον 2ο διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Ερευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η Eurobank. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας και η σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στον φετινό διαγωνισμό αξιολογήθηκαν 216 προτάσεις, εκ των οποίων το 45% προήλθε από την Αττική, το 21% από τη Μακεδονία, το 10% από την Πελοπόννησο, το 8% από την Κρήτη και το 16% από την υπόλοιπη Ελλάδα. Χθες έγινε στη Θεσσαλονίκη η επίσημη παρουσίαση των 20 προτάσεων που προκρίθηκαν και τις οποίες κατέθεσαν ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος τόνισε πως η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την κινητοποίηση νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων.

Οι προτάσεις που διακρίθηκαν θα εκτίθενται στο ΝΟΗΣΙΣ μέχρι τις 21 Απριλίου και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν και σε άλλες ελληνικές πόλεις, ώστε να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό η πρωτοποριακή δουλειά των ελλήνων ερευνητών.