Εξαιρετικά δύσκολη θεωρείται πλέον η επίτευξη του στόχου της κάλυψης του 10% στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, με αποτέλεσμα κύκλοι της διοίκησης της τράπεζας να λένε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια.

Κατά τους ίδιους κύκλους, στην περίπτωση που μέσα στις επόμενες ημέρες δεν προκύψει κάποια σημαντική εξέλιξη, δεν αποκλείεται η Eurobank να ενημερώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα. Στην περίπτωση αυτή, το Ταμείο θα καλύψει εξ ολοκλήρου την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και θα γίνει ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, η οποία θα κρατικοποιηθεί.

Εν συνεχεία, τα σενάρια θέλουν το Ταμείο, αφού ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα, να προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, διαθέτοντας ποσοστό 30% έως 35% σε επενδυτές, Ελληνες και ξένους. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η κίνηση αυτή θα έχει τον χαρακτήρα ιδιωτικοποίησης και οι νέοι μέτοχοι θα αποκτήσουν συμμετοχή σε μια ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα, χωρίς επιτρόπους ή άλλες δεσμεύσεις.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται και στο μέτωπο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αναμένει να έχει απαρτία στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου. Τις τελευταίες ημέρες πάντως έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία εφοπλιστές και άλλοι επενδυτές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Εντούτοις, κύκλοι της αγοράς θεωρούν το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, τόσο λόγω του μεγάλου ποσού που απαιτείται (περίπου 780 εκατ. ευρώ) όσο και λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης που έχει αυτή τη στιγμή η τράπεζα. Παράλληλα, δυσεπίλυτος γρίφος είναι η στάση που θα κρατήσει η οικογένεια Λάτση, η οποία κατέχει ποσοστό της τάξης του 11% με 12% στην Εθνική, μετά την ανταλλαγή μετοχών που έγινε ανάμεσα στη Eurobank και την Εθνική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Λάτση έχει δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση με έως 100 εκατ. ευρώ, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά. Πάντως, η απάντηση που θα πρέπει να δώσει η Εθνική Τράπεζα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως προς τη δυνατότητα κάλυψης της αύξησης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τέλος, έντονη είναι η κινητικότητα στα επιτελεία της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς οι δύο τράπεζες θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις σήμερα και την Πέμπτη αντίστοιχα. Με βάση τη μέχρι στιγμής εικόνα, και οι δύο έχουν εξασφαλίσει την κάλυψη του ελάχιστου ποσοστού του 10%, ενώ ζητούμενο για αυτές είναι να μην εκδώσουν μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια (CoCo’s) καθώς αυτά επιβαρύνονται με ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο.