Την επανακαταμέτρηση των ψήφων ζήτησε ο ηττηθείς στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας Ενρίκε Καπρίλες, καταγγέλλοντας την εκλογή του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο, ως «παράνομη».

Ο κ. Καπρίλες, ο οποίος έχασε με πολύ μικρή διαφορά, υποστήριξε ότι υπάρχουν πάνω από 300.000 περιστατικά από τις εκλογές της Κυριακής που πρέπει να εξεταστούν.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ένα αποτέλεσμα πριν από την εκ νέου καταμέτρηση κάθε ψήφου, μίας προς μία», δήλωσε ο Καπρίλες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επίσημη ανακοίνωση της νίκης του Μαδούρο με ποσοστό μόλις 50,7%.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι ο Μαδούρο θα ανακηρυχθεί επισήμως νικητής των προεδρικών εκλογών από την εφορευτική επιτροπή στη διάρκειας ανάλογης τελετής, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης που αξιώνει ανακατανομή των ψήφων.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης κάλεσαν τον κόσμο να παρευρεθεί στην εκδήλωση στο κέντρο του Καράκας στις 14:00 τοπική ώρα (23:30, ώρα Ελλάδος) μετά την οριακή νίκη του Μαδούρο στις εκλογές.

Σύμφωνα με την εθνική εκλογική αρχή, μετά την καταμέτρηση τουλάχιστον του 99% των ψήφων, ο Μαδούρο λαμβάνει 50,7% έναντι 49,1% του Καπρίλες, διαφορά 235.000 ψήφων σε σύνολο 19 εκατ. εγγεγραμμένων.

«Ο σημερινός χαμένος είσθε εσείς κύριε Μαδούρο και το λέω κατηγορηματικά», είπε κραδαίνοντας ένα έγγραφο με καταγεγραμμένα 3.200 «ύποπτα περιστατικά» που σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει, θα εμμείνουμε για να γίνει γνωστή η αλήθεια».

«Ας ανοίξουν όλες τις κάλπες, δεν φοβόμαστε, και οι κάλπες θα πουν την αλήθεια», είπε ο Μαδούρο μιλώντας στους οπαδούς του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο Καράκας.

Ηδη υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, ο Καπρίλες είχε λάβει ποσοστό 44% έναντι 55% του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος πέθανε από καρκίνο τον Μάρτιο.