Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εμπλακεί στη διαμάχη για το θέμα της οπλοκατοχής, αποφεύγοντας να κρίνει εάν οι κάτοχοι όπλων έχουν το συνταγματικό δικαίωμα να τα βγάζουν από το σπίτι τους.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι δεν θα εξετάσουν καθόλου την προσφυγή εναντίον πολιτειακού νόμου της Νέας Υόρκης που απαιτεί από όσους θέλουν να φέρουν επάνω τους όπλα (χωρίς να τα επιδεικνύουν) να αποδεικνύουν στις Αρχές ότι υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο και να τους χορηγείται ειδική άδεια.

Οι κάτοχοι όπλων που αμφισβητούσαν το νόμο υποστηρίζουν ότι το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και δεν το περιορίζει στη φύλαξη ενός όπλου στο σπίτι.

Η άρνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εξετάσει την υπόθεση δεν σημαίνει πάντως ότι οι δικαστές δεν μπορούν να ασχοληθούν με το θέμα κάποια άλλη στιγμή.

Ο έλεγχος της οπλοκατοχής βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής και κοινωνικής διαμάχης που κρατά χρόνια αλλά αναζωπυρώθηκε μετά την πολύνεκρη επίθεση στο δημοτικό σχολείο του Νιούταουν, στο Κονέκτικατ, τον περασμένο Δεκέμβριο, και την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να προωθήσει ένα νομοσχέδιο που θα περιορίζει το δικαίωμα στην κατοχή όπλων με απώτερο στόχο να περιοριστεί η βία.

Στη Γερουσία, εν τω μεταξύ, πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα η συζήτηση του νομοσχεδίου που προβλέπει τη διεύρυνση των ελέγχων στους επίδοξους αγοραστές όπλων, με τις ψηφοφορίες να αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από