Μια σπαρακτική έκκληση για αυστηρότερο έλεγχο στην οπλοκατοχή άκουσαν και είδαν όσοι συντονίστηκαν το Σάββατο στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό και διαδικτυακό διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα.

Για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια το διάγγελμα δεν το έβγαλε ούτε ο Πρόεδρος ούτε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά η Φρανσίν Γουίλερ, η μητέρα του εξάχρονου Μπεν, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου μαζί με 19 ακόμα παιδιά του δημοτικού και έξι εκπαιδευτικούς στο Νιούταουν του Κονέτικατ.

«Σας παρακαλώ, βοηθήστε μας να κάνουμε κάτι προτού η δική μας τραγωδία γίνει και δική σας τραγωδία», είπε με δάκρυα στα μάτια η Φρ. Γουίλερ, ενώ ο σύζυγός της καθόταν σιωπηλός πλάι της –η Γερουσία συζητεί επί του παρόντος νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί.

Η Γουίλερ μίλησε για τον γιο της και το πόσο αγαπούσε τη ζωή, για τη φρικτή εκείνη μέρα που ο μικρός δεν γύρισε σπίτι του, για τους «χιλιάδες ακόμα Αμερικανούς που έχουν σκοτωθεί» από όπλο τους τέσσερις μήνες που έχουν περάσει από την τραγωδία στο Νιούταουν.