Στην ανάγκη ριζικών αλλαγών, πρακτικών, συμπεριφορών και ηθικών στάσεων, προκειμένου να θεραπευτούν οι χρόνιες και ριζωμένες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κ. Μανιτάκης σχολιάζοντας την συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας για την αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 υποστήριξε ότι εξαρχής στόχος μας ήταν η αποχώρηση των ακατάλληλων και ανεπαρκών υπαλλήλων, αυτών, όπως είπε, που θα κριθούν απολυτέοι από τα πειθαρχικά συμβούλια, όσων κριθούν κατά την αξιολόγηση δομών και προσωπικού ότι έχουν τελικά ανεπαρκή και ελλιπή προσόντα ή υπηρετούν σε οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Αναφερόμενος στο μέτρο της κινητικότητας είπε ότι «αποβλέπει στην ορθολογική ανακατανομή ενός ανορθολογικά κατανεμημένου προσωπικού».

Υποστήριξε, ότι «σχεδιάζουμε τη μετακίνηση 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014» και πρόσθεσε «στόχος φιλόδοξος, αλλά όχι ανέφικτος».

Ο κ. Μανιτάκης επισήμανε ότι το μέτρο της κινητικότητας αποκάλυψε ένα μεγάλο κενό της Ελληνικής Διοίκησης, την παντελή έλλειψη πάγιας αξιολόγησης βάσει απόδοσης ή έστω βάσει αξιοκρατικής αποτίμησης προσόντων.

Αναφερόμενος στο ζήτηση της πειθαρχικής ευθύνης είπε ότι «η κυβέρνηση έκανε μέσα σε έξι μήνες , στον τομέα της πειθαρχικής ευθύνης όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία έξι χρόνια».

Ενεργοποιώντας σχετική διάταξη του υπαλληλικού κώδικα, είπε ο κ. Μανιτάκης, τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία 940 δημόσιοι υπάλληλοι τονίζοντας ότι «αυτόν είναι ένα ακόμη έμπρακτο δείγμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης».