Εκ διαμέτρου διαφορετική ανάγνωση του μηνύματος που έρχεται από την Κύπρο κάνει η πλειοψηφία σε σύγκριση με την μειοψηφία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ, όπως φαίνεται από τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε - χωρίς να περάσουν - με διαφορετικό τρόπο διαβάζει και τις δημοσκοπήσεις.
Η κριτική για τις συμμαχίες και τη θέση για το ευρώ παραμένει σε αρκετά υψηλούς τόνους όπως φαίνεται από τη διατύπωση των τροπολογιών, μετά τα γεγονότα της Κύπρου και το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα που φαίνεται να ανεβαίνει μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το θέμα του ευρώ η πλειοψηφία επιμένει ότι «η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ η μειοψηφία ζητάει πιο ακραία διατύπωση. Πιο τολμηρή διατύπωση για την περίπτωση αποτυχίας μιας «επιθετικής διαπραγμάτευσης» ζήτησε και ο Αλέξης Μητρόπουλος του ΕΚΜ.
Για τις συμμαχίες η Αριστερή Πλατφόρμα (Λαφαζάνης) τονίζει ότι «μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς - και όχι κυβερνήσεις κεντροαριστεράς ή κεντροαριστεροδεξιάς ρευστού πολιτικού στίγματος και ετερόκλητου φάσματος - θα ήταν ικανή να επιχειρήσει στη βάση ενός σαφούς εναλλακτικού ριζοσπαστικού προγράμματος και στηριγμένη σε ένα πλατύ ενωτικό ταξικό και αγωνιστικό εργατικό - λαϊκό κίνημα την προοδευτική ανατροπή που έχει ανάγκη η χώρα και μια πορεία προοδευτικών μετασχηματισμών με σοσιαλιστικό ορίζοντα».
Στην αντίπερα όχθη, η πλειοψηφία αντιπροτείνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιμείνει στην πρότασή του για συνεργασία των δυνάμεων από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την ριζοσπαστική οικολογία ώς την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά». Και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ  η διατύπωση στο κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής είναι αρκετά επιθετική: «Είναι σαφές πως στις σημερινές έκτακτες συνθήκες δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου οι ηγεσίες της Αριστεράς κατανοήσουν την ανάγκη της ενότητας και της ενωτικής δράσης για να έρθει σε ισχύ η πρότασή μας. Ταυτόχρονα όμως δηλώνουμε πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή σήμερα και αύριο, πριν ή μετά τις εκλογές να ανοίξουμε ένα διάλογο και να προχωρήσουμε σε βήματα ενότητας για της ανατροπή της καταστροφής και τη στήριξη της κυβέρνησης της Αριστεράς».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από