«Για εμάς η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι μας. Και όταν νιώθεις ότι αυτό κινδυνεύει πρέπει να το βοηθήσεις!». Ο Ντένις και η Ανούσκα Γκόες από το Βέλγιο έχουν ίσως το ρεκόρ των επισκέψεων στην Ελλάδα, αφού από το 1999 έως σήμερα έχουν έρθει στη χώρα μας 67 φορές, τις περισσότερες εκ των οποίων μάλιστα στα Χανιά. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης όμως οι τέσσερις και πέντε επισκέψεις του αστυνομικού και της νοσοκόμας συζύγου του κάθε χρόνο δεν είναι μόνο για διακοπές, αλλά και για την ενίσχυση ανθρωπιστικών οργανώσεων ή ιδρυμάτων.

«Ξεκινήσαμε να ερχόμαστε μαζί στην Ελλάδα από το 1999, στον μήνα του μέλιτος. Εκτοτε μπορεί να έλθουμε και πέντε φορές τον χρόνο», λέει ο Ντένις Γκόες, ενώ η σύζυγός του εξηγεί ότι δεν έρχονται μόνο τα καλοκαίρια. «Πολύ συχνά επισκεπτόμαστε την Αθήνα τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο. Συμφέρει πολύ περισσότερο οικονομικά. Παλιά πηγαίναμε στο Λονδίνο, το οποίο είναι σε κοντινή απόσταση από εμάς, αλλά πλέον είναι πολύ ακριβό και το τρένο που σε πηγαίνει εκεί και τα ξενοδοχεία και οι αγορές. Αντίθετα, στην Αθήνα βρίσκεις και οικονομικό εισιτήριο με το αεροπλάνο και οι τιμές στα καταστήματα είναι πολύ πιο φτηνές».

Μετά το 2008 και το ξέσπασμα της κρίσης η οικογένεια αποφάσισε να βοηθήσει όπως μπορεί. «Και στη χώρα μας, το Βέλγιο, τα σημάδια της κρίσης είναι έντονα. Ωστόσο εκεί υπάρχουν ακόμη ισχυρές κοινωνικές δομές, οι οποίες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, γι’ αυτό αποφασίσαμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε», λέει ο κ. Γκόες. Στην τωρινή του επίσκεψη το ζευγάρι των Βέλγων βρέθηκε στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Χανίων. Μαζί τους είχαν φέρει καινούργια ρούχα για τα παιδιά. Αμέσως μετά πήγαν στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου στο κέντρο των Χανίων. Το ζευγάρι παρέδωσε μεγάλο αριθμό από οδοντόκρεμες και ενημερώθηκε από τους γιατρούς για πράγματα που έχουν ανάγκη. «Δεν μας χαροποιεί καθόλου η κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει, αλλά μας ευχαριστεί που βλέπουμε κόσμο από την Ευρώπη που έχει ένα πνεύμα πραγματικής φιλίας προς την Ελλάδα», λέει η Ελευθερία Μουλουδάκη, γιατρός της οργάνωσης. Οι οδοντόκρεμες θα δοθούν σε οικογένειες με μικρά παιδιά.

«Εγώ είμαι αστυνομικός και η γυναίκα μου νοσοκόμα. Δεν είμαστε πλούσιοι. Είμαστε μια συνηθισμένη οικογένεια της εργατικής τάξης, τίποτα περισσότερο. Γι’ αυτό και θέλουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας σε ανθρώπους όμως και εμείς. Και πραγματικά δεν μας κοστίζει και πολύ», λέει ο κ. Γκόες. Για την όλη προσπάθειά τους στηρίζονται από ένα ευρύ δίκτυο φίλων και υποστηρικτών στο Βέλγιο που μέσω εκδηλώσεων συγκεντρώνουν χρήματα και οτιδήποτε άλλο χρειαστούν.

Από το 2004 με πρωτοβουλία του Ντένις και της Aνούσκα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη τους το Βredene, δίπλα στην Οστάνδη, ένα ημερήσιο ελληνικό φεστιβάλ. Αρχικά δεν ήταν παρά μια ελληνική βραδιά για γνωστούς και φίλους, το οποίο όμως χρόνο με τον χρόνο συγκεντρώνει ολοένα περισσότερο κόσμο. Πέρυσι, μάλιστα, οι επισκέπτες του έφθασαν στις 8.000. Πάντως, παρότι έχουν ζητήσει από τοπικούς φορείς της Κρήτης να τους στείλουν τουριστικό υλικό για να μοιράζεται δωρεάν στο φεστιβάλ, κανένας δεν έχει στείλει τίποτα!