Με το φάντασμα του Τσάβες να πλανάται οι πολίτες της Βενεζουέλας καλούνται την Κυριακή να ψηφίσουν και να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο της χώρας.

Οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ του αριστερού υπηρεσιακού προέδρου, του 50χρονου Νικολάς Μαδούρο και του 40χρονου Ενρίκε Καπρίλες, υποψήφιου της ενιαίας αντιπολίτευσης.

Περίπου 18,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν στα σχεδόν 14.000 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν εξαιρετικά βραχύβια, καθώς κράτησε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Σε αυτήν ο Μαδούρο στάθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του με τον Τσάβες, ενώ ο Καπρίλες μίλησε για την συνένωση σε μια βαθιά διχασμένη χώρα αλλά και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα απέφυγε προσεκτικά την οποιαδήποτε επιθετική κριτική κατά του εκλιπόντος Τσάβες, ο θάνατος του οποίου έφερε πολλούς κατοίκους της Βενεζουέλας σε κατάσταση σοκ.

Οι εκλογές της Κυριακής είναι ουσιαστικά μια επιλογή μεταξύ της παραμονής στην αριστερά ή μιας στροφής προς τα δεξιά.

Ο Μαδούρο θεωρείται ως το άνετο φαβορί, αν και φάνηκε να υποχωρεί κάπως η δημοτικότητα του καθώς πλησίαζαν οι εκλογές.

Το στρατόπεδο του Μαδούρο βασίζεται στην τεράστια δημοτικότητα που συντηρεί ακόμη, αν και νεκρός, ο Τσάβες, μεταξύ των φτωχών, το τμήμα του πληθυσμού που αγκάλιασε περισσότερο από όλα στα 14 χρόνια της παντοκρατορίας του.

Ο Καπρίλες ρίχνει στο βάρος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του εγκλήματος και του πληθωρισμού, που είναι από τα υψηλότερα ετήσια στον κόσμο, καθώς το 2012 έφτασε στο 27,6%, παρότι τα δημόσια ταμεία συντηρούνται από τα δισεκατομμύρια δολάρια που αντλεί η χώρα με το πετρέλαιο.

Η Βενεζουέλα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο αργού πετρελαίου, και έχει ωφεληθεί από τη σημαντική αύξηση της τιμής του.

 Όταν ήρθε ο Τσάβες στην εξουσία το 1999, ένα βαρέλι πετρέλαιο κόστιζε περίπου 8 δολάρια.

Τώρα, η τιμή ανέρχεται σε περισσότερα από 100 δολάρια, και αναμένεται να παραμείνει εκεί, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ