Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε σήμερα Παρασκευή στη Νότια Κορέα, ξεκινώντας από εκεί την τριήμερη περιοδεία του στην Ασία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προσπαθήσει να πείσει την Κίνα να κατευνάσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, η πολεμοχαρής ρητορική του οποίου, έχει δημιουργήσει άνευ προηγουμένου ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Εκτός από τη Σεούλ, ο Τζον Κέρι θα επισκεφθεί το Πεκίνο και το Τόκιο.

Ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον Τζον Κέρι στην περιοδεία του δήλωσε κατά τη διάρκεια της στάσης που πραγματοποίησε το αεροσκάφος του υπουργού Εξωτερικών στην αεροπορική βάση του Μανάς στο Κιργιστάν ότι η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις επί της Κίνας ώστε να χρησιμοποιήσει όλη της την επιρροή για να τερματισθούν οι «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας, που θέτουν σε κίνδυνο περιφερειακά και διεθνή συμφέροντα.

«Η Κίνα έχει τεράστιο συμφέρον στη σταθερότητα και η αέναη επιδίωξη της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει πυρηνικό πύραυλο είναι εχθρός της σταθερότητας» δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

«Αυτό δίνει σε μας και στους Κινέζους έναν ισχυρό κοινό στόχο υπέρ της αποπυρηνικοποίησης».

«Είναι σαφές ότι ετοιμάζονται για τουλάχιστον άλλη μία δοκιμή πυραύλου», δήλωσε από την πλευρά του αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συμμετέχει στην αποστολή του Τζον Κέρι προσθέτοντας ότι η ασιατική περιοδεία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών είναι «πολύ σημαντική στο μέτρο που δείχνει στους συμμάχους μας ότι είμαστε έτοιμοι. Και ότι οι συμμαχίες μας μετράνε και ότι θα τις υπερασπισθούμε».