Αρνητική δηλώνει η γερμανική κυβέρνηση στο αίτημα του Νίκου Αναστασιάδη για επιπλέον βοήθεια προς την Κύπρο.

Η συνεισφορά των 10 δισ. ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου δεν είναι διαπραγματεύσιμη, δήλωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας την Παρασκευή.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια ή αιτήματα για αύξηση του ποσού, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως «δεν είναι προς διαπραγμάτευση».

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε: «Το διεθνές πιστωτικό πρόγραμμα των 10 δισ. ευρώ είναι βεβαίως πολύ υψηλό σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας».

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Δουβλίνο είπαν ότι η Κύπρος δεν έχει ζητήσει επιπλέον έκτακτα δάνεια, αλλά ενδέχεται να υποβάλει αίτημα για την εμπροσθοβαρή καταβολή διαρθρωτικών πόρων της ΕΕ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ενωσης.

Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε δηλώσει ότι θα ζητήσει από την ΕΕ «επιπλέον βοήθεια» προς το νησί, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με αυστηρά μέτρα που επιβάλλονται στο πλαίσιο ενός σχεδίου διάσωσης το οποίο εκπονήθηκε από το Eurogroup.

Από το πρωί της Παρασκευής, βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνοδος του Eurogroup στο Δουβλίνο.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι έχει ήδη μιλήσει με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα στο Δουβλίνο, οι οποίοι πρόκειται κυρίως να οριστικοποιήσουν το σχέδιο διάσωσης.

«Είναι γεγονός. Κάναμε αυτή την επαφή, επειδή επιδιώκουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν στις υφιστάμενες συνθήκες» για να πετύχουμε τους προβλεπόμενους στόχους, δήλωσε ο πρόεδρος.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως θα απευθυνθεί γραπτώς προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.

«Η επιστολή προς τον κ. Μπαρόζο και τον κ. Ρόμπαϊ θα υπογραμμίζει την ανάγκη για μια αλλαγή πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κύπρου, με τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που μάς έχουν επιβληθεί», δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προς τους δημοσιογράφους, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι μεγάλες γραμμές του υπό διαπραγμάτευση σχεδίου αρωγής βρίσκονται στο τραπέζι από τον Μάρτιο. Όμως η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει έκτοτε σαφώς επιδεινωθεί. «Οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της Κύπρου εξελίχθηκαν μέσα σ’ ένα πλαίσιο ύφεσης βαθύτερης απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί», επιβεβαιώνει πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε ότι τα πρόσθετα κόστη είναι το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που έπληξε την οικονομία στη διάρκεια των επίπονων διαπραγματεύσεων με την τρόικα των δανειστών μετά την εκλογή του, το Φεβρουάριο.

«Δεν πιστεύω πως αυτό που μας οδήγησε εδώ είναι οι τρεις τελευταίοι μήνες, αλλά μια γενική καθυστέρηση», τόνισε. «Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί».

Πάντως, αρνητική είναι η στάση και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ στο αίτημα του Αναστασιάδη. Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο στις εκτιμήσεις των δανειστών, ότι το κόστος διάσωσης της Κύπρου θα είναι τελικά 23 δισ. ευρώ αντί των αρχικά προβλεπόμενων 17,5 δισ. ευρώ. Ο Ντεϊσελμπλούμ τόνισε, ότι δεν πρόκειται υπάρξουν αλλαγές στο ποσόν της βοήθειας, που θα παραμείνει στα 10 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα, που απαιτούνται και αγγίζουν πλέον τα 13 δισ. ευρώ, θα προέλθουν σύμφωνα με τον Ντεϊσελμπλούμ «από το κούρεμα των καταθέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλες πηγές». Ο Ολλανδός παραδέχθηκε ότι «η Κύπρος θα περάσει προφανώς μία πολύ δύσκολη περίοδο. Όμως το συνολικό πρόγραμμα είναι σημαντικό και αρκούντως ισχυρό».

Όπως ανέφερε χθες αργά το απόγευμα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστος Στυλιανίδης, η Λευκωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει ένα μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό για να καλύψει τη μαύρη τρύπα των 6 δισ. ευρώ.

Το σημερινό Eurogroup αναμένεται εξάλλου να επισφραγίσει την χρονική επιμήκυνση των δανείων προς την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει σήμερα συμφωνία για την επιμήκυνση των δανείων που έχουν δοθεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, στο πλαίσιο των αντίστοιχων προγραμμάτων στήριξης τους», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup στο Δουβλίνο.

«Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για παράταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει κατ’αρχήν στο μέτρο αυτό που θα βοηθήσει οι δύο χώρες να επιστρέψουν στις αγορές και έχει ζητήσει από τους δανειστές να προτείνουν τις καλύτερες πιθανές επιλογές. Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε την εβδομάδα αυτή, η πιο ισορροπημένη πρόταση κάνει λόγο για παράταση επτά χρόνων στις δύο χώρες, οι οποίες είχαν ζητήσει αρχικά παράταση 15 χρόνων.

«Ελπίζουμε πως θα πετύχουμε παράταση επτά χρόνων», τόνισε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος συζήτησε το θέμα αυτό με τον πορτογάλο ομόλογό του Βιτόρ Γκασπάρ.

Η κατάσταση όμως είναι περισσότερο περίπλοκη απ’ότι είχε προβλεφτεί, διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε αρκετά μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2013. Η απόφαση αυτή στερεί από την κυβέρνηση της Λισαβόνας την δυνατότητα να εξοικονομήσει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και θέτει σε κίνδυνο την δέσμευσή της για μείωση του ελλείμματος στο 5,5% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η Πορτογαλία, που δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναζητήσει άλλα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της, έχει δεσμευτεί πως θα παρουσιάσει στους εταίρους της εγγυήσεις ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο αυτόν.