Αχ αυτή η ρώσικη ρουλέτα κάθε χρόνο με τους εκ-Πολιτισμένους μας! Θα την προλάβουν την τουριστική σεζόν ή… μπαμ και κάτω –δεν την πρόλαβαν και τα έκαναν ρόιδο κατά το σύνηθες; Αυτή η αγωνία να μας τρώει. Αυτό θέλουν.

Και φέτος, μια από τα ίδια. Ή, μάλλον, μια απ’ τα χειρότερα. Καθότι εκπνέει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και έκτακτους αρχαιοφύλακες για χώρους και μουσεία δεν έχουν προσλάβει. Κι άντε πάλι να δουλεύουν τα μνημεία μας με μονή βάρδια και κατακαλόκαιρο, με τους τουρίστες στο φουλ, να κλείνουν στις δύο το μεσημέρι.

Ακόμη δε και αν κάνουν πως ξεκινούν τις διαδικασίες πρόσληψης εκτάκτων σήμερα, λένε οι γνωρίζοντες, πάει, μας πήρε Ιούνιο και αν… Ητοι, πάνε το Πάσχα και η Πρωτομαγιά, πάνε τα πρώτα γκρουπ που συνήθως είναι και υψηλότερων βαλαντίων –λένε οι πράκτορες που γνωρίζουν -, πάει μην τον είδατε τον Παναή τον καραμπουζουκλή, τον ελληνικό τουρισμό δηλαδή.

Ασε που κάνανε προσλήψεις μέσω ΜΚΟ αλλά στα κριτήρια ήθελαν και «προϋπηρεσία σε μουσείο» (πού πας, ρε Καραμήτροοοοο) και με τούτα και με κείνα προσλάβανε τελικά το ένα τρίτο από τους χρειαζούμενους. Ενενήντα χρειαζόταν η Θεσσαλονίκη από τους προσληφθέντες μέσω ΜΚΟ, 32 πήρε!

Χώρια που όλοι αυτοί δεν δουλεύουν Σαββατοκύριακα –δώρον άδωρον, δηλαδή –διότι δεν υπάρχει πρόβλεψη. Αυτό θα πει «τον ασυμμάζωχτο έχουν».