Τίτλοι τέλους θα πέσουν από τον Σεπτέμβριο για χιλιάδες «αιώνιους» φοιτητές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας που θα πρέπει να διαγραφούν από τα μητρώα των ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νόμου – πλαισίου.

Το θέμα επανέφεραν στην επικαιρότητα οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων, οι οποίοι ζήτησαν μεταβατική περίοδο επειδή εκτιμούν ότι θα πρέπει να διαγράψουν έναν στους τρεις φοιτητές τους, γεγονός που, όπως υποστήριξαν, θα προκαλέσει κοινωνικά προβλήματα.

Για τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας Κων. Γάτσιο, οι επιπτώσεις του φαινομένου των «λιμνάζοντων» φοιτητών (όπως αποκαλούνται με πιο ακαδημαϊκή ορολογία οι φοιτητές πέραν των κανονικών εξαμήνων φοίτησης) δεν είναι σημαντικές στα ΑΕΙ καθώς οι φοιτητές αυτοί δεν κοστίζουν, αφού τους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα σίτισης, στέγασης, μεταφοράς, περίθαλψης και δωρεάν συγγραμμάτων. Το ίδιο υποστηρίζουν και άλλοι πρυτάνεις, οι οποίοι σε πρόσφατη Σύνοδό τους ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας να επανεξετάσει το θέμα, επειδή αφορά το 1/3 των φοιτητών της χώρας που θα πρέπει να διαγραφούν από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. «Η Σύνοδος επαναλαμβάνει την διαφωνία της στην αυτοδίκαιη διαγραφή που παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι αφορά στο 1/3 των φοιτούντων. Απαιτούνται άμεσες μεταβατικές ρυθμίσεις». Είναι όμως πράγματι έτσι; Οι αιώνιοι φοιτητές δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια;

Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ, παράταξη της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών – ΠΟΣΔΕΠ) χαρακτήρισε «οδυνηρή έκπληξη» την πρόταση της Συνόδου πρυτάνεων, στην οποία αποδίδει το κίνητρο «της δημόσιας χρηματοδότησης» –ότι δηλαδή ζητούν χρήματα βάσει του αριθμού των φοιτητών, μην ξεχωρίζοντας σε όλα τα ιδρύματα τους «λιμνάζοντες» από τους ενεργούς…

Οι πρυτάνεις, λέει η ΚΙΠΑΝ, «δείχνουν να αγνοούν το ακαδημαϊκό και λειτουργικό πρόβλημα που υφίσταται ένας πολύ συγκεκριμένος αριθμός πανεπιστημίων και σχολών, ενώ είναι γνωστό ότι αρκετά ιδρύματα έχουν φροντίσει από χρόνια να μην έχουν στις λίστες τους «αιώνιους» φοιτητές. Δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή κανενός ότι ένας μεγάλος (πλασματικός;) αριθμός «αιώνιων» φοιτητών επηρεάζει αρνητικά την αξιολόγηση των σχολών και των ιδρυμάτων, κατά συνέπεια και τη διεθνή τους κατάταξη».

Στα τμήματα και τις σχολές που δεν έχουν εργαστήρια μπορεί πράγματι οι «αιώνιοι» να μην προκαλούν επιβάρυνση. Τι γίνεται όμως με τα εργαστηριακά μαθήματα; Ο πρόεδρος του ΤΕΙ της Αθήνας Δημήτρης Νίνος εξηγεί: «Αν δεν διαγράφαμε τους «αιώνιους» φοιτητές σε τακτική βάση, θα είχαμε πλασματικά στοιχεία. Για παράδειγμα, θα είχαμε λ.χ. 300 δηλώσεις συμμετοχής σε ένα εργαστηριακό μάθημα, οπότε εγώ, με βάση τη χωρητικότητα, θα έπρεπε να κάνω 10 τμήματα και φυσικά να προσλάβω τους ανάλογους συμβασιούχους καθηγητές. Αν όμως τελικά στα τμήματα αυτά εμφανίζονται 150 φοιτητές, θα είχα κάνει άσκοπη ανάθεση ωρών σε έκτακτο προσωπικό. Επίσης, επειδή δεν μπορούν να δημιουργούνται πάντα τόσα τμήματα όσα υποτίθεται πως χρειάζονται, αν σε κάποιο υπάρξει τελικά μεγάλη συμμετοχή, ενδέχεται να μείνουν εκτός σπουδαστές κανονικών εξαμήνων, επειδή κάποιοι «αιώνιοι» δήλωσαν το μάθημα και δεν εμφανίστηκαν…». Και δεν είναι μόνο αυτό:

«Επίσης, σε αρκετά ιδρύματα οι πρυτανικές τους Αρχές ζητάνε από το κράτος κονδύλια βάσει πλασματικών στοιχείων. Εμείς στο ΤΕΙ της Αθήνας, για παράδειγμα, έχουμε τα τελευταία χρόνια διαγράψει συνολικά πάνω από 17.000 «αιώνιους» φοιτητές επειδή έχουμε πλήρη μηχανοργάνωση και τους βρίσκουμε. Δίνουμε βέβαια το δικαίωμα επανεγγραφής σε όσους έχουν περάσει το 1/2 των μαθημάτων. Συνολικά επανεγγράφουμε με αυτόν τον τρόπο κάπου 10 τον μήνα. Ετσι, όταν ζητάμε κονδύλια για τους 29.000 ενεργούς φοιτητές του ΤΕΙ της Αθήνας, οι αριθμοί είναι πραγματικοί. Ομως δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλα ιδρύματα, πανεπιστήμια και ΤΕΙ που ζητάνε υπερβολικά κονδύλια για ανύπαρκτο αριθμό φοιτητών, επειδή δεν έχουν εκκαθαρίσει τα μητρώα τους και συνυπολογίζουν τους λεγόμενους «αιώνιους». Κινούνται βάσει πλασματικών στοιχείων και μετά διαμαρτύρονται για υποχρηματοδότηση…»

Καταγραφή «φαντασμάτων»

Το πρόβλημα των λεγόμενων «αιώνιων» είναι εντονότερο στα παλαιότερα πανεπιστήμια της χώρας και σε πολλά τμήματα των περιφερειακών ΤΕΙ, ορισμένα από τα οποία καταργήθηκαν με το σχέδιο «Αθηνά». Μάλιστα, όπως είχε αποδειχθεί πρόπερσι, όταν πρωτοεφαρμόστηκε το σύστημα ηλεκτρονικής διανομής συγγραμμάτων Εύδοξος, στην κατηγορία των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει τα κανονικά έτη σπουδών κατατάσσονται σχεδόν δύο στους τρεις…

Η τότε υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαμαντοπούλου είχε αποκαλύψει ότι από τους περίπου 600.000 εγγεγραμμένους φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας είχαν λάβει τότε συγγράμματα με την ηλεκτρονική διαδικασία μόλις 242.444! Επίσης είχε προκύψει ότι σε περιφερειακό τμήμα ΤΕΙ Φυτικής Παραγωγής στο πρώτο εξάμηνο έλαβαν συγγράμματα 67 σπουδαστές και στο τρίτο μόλις 6(!), ενώ σε τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων στο πρώτο εξάμηνο διανεμήθηκαν 36 συγγράμματα και στο τρίτο μόνο δέκα, γεγονός που κατέδειξε ανάγλυφα την εγκατάλειψη σε τέτοια τμήματα…

Σύμφωνα εξάλλου με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε τον περασμένο Ιανουάριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή, από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 οι φοιτητές που ενώ έχουν ολοκληρώσει τον κανονικό χρόνο σπουδών οφείλουν ακόμη μαθήματα άρχισαν σταδιακά να ξεπερνούν τους συμφοιτητές τους εντός των κανονικών εξαμήνων, με αποκορύφωμα το 2011, που έφτασαν τους 178.826, παρουσιάζοντας αύξηση 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Κατά την ΕΛΣΤΑΤ οι «λιμνάζοντες» φοιτητές ξεπερνούν πλέον αριθμητικά τους συμφοιτητές τους εντός των κανονικών εξαμήνων κατά τουλάχιστον 10.000 άτομα…