Στη μεγάλη οθόνη παλεύουν ο Κινγκ Κονγκ και ο Γκοντζίλα και στην μπροστινή Cadillac φιλιέται με πάθος ένα ζευγαράκι. Κάπως έτσι είναι τα κλισέ που συνοδεύουν τους κινηματογράφους drive-in εδώ και 80 χρόνια. Στις 6 Ιουνίου 1933 ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου κινηματογράφου, όπου παρακολουθούσες την ταινία μέσα από το αυτοκίνητό σου. Η ιδέα ανήκει στον Αμερικανό Ρίτσαρντ Χόλινγκσχεντ Τζούνιορ, ο οποίος θέλησε να διαφημίσει με αυτόν τον τρόπο τη μάντρα αυτοκινήτων του πατέρα του στο Κάμντεν της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ. Ο νεαρός αρχικά τέντωσε ένα μεγάλο πανίδιαστάσεων ανάμεσα σε δέντρα, έστησε μία μηχανή προβολής της Kodac στην οροφή του Ι.Χ. του και τοποθέτησε ένα ραδιόφωνο πίσω από την αυτοσχέδια οθόνη. Αφού, έπειτα από πολλές δοκιμές, ικανοποιήθηκε από το αποτέλεσμα, κατοχύρωσε στις 6 Αυγούστου 1932 την ευρεσιτεχνία του και σχεδόν έναν χρόνο αργότερα εγκαινίασε τον πρώτο κινηματογράφο drive-in.
Οι επόμενες δεκαετίες αποδείχθηκαν «χρυσοτόκοι όρνιθες», οι κινηματογράφοι αυτοκινήτων ξεπηδούσαν σαν τα μανιτάρια, ενώ ταυτόχρονα εξελισσόταν και η τεχνολογία της εικόνας και του ήχου τους. Μόνον στις ΗΠΑ λειτουργούσαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 πάνω από 4.000 τέτοια σινεμά, ενώ η μόδα πέρασε και στην Ευρώπη. Το πρώτο χτύπημα οι κινηματογράφοι για εποχούμενους πελάτες το δέχτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν ξεκίνησε η επέλαση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και οι ταινίες προσφέρονταν δωρεάν μέσα στο σπίτι σου. Αρνητικά επέδρασε επίσης και η εφαρμογή της θερινής ώρας, καθώς σκοτείνιαζε πολύ αργά για έξοδο.
Πολλοί κινηματογράφοι drive-in άρχισαν τότε να εφαρμόζουν μεικτή χρήση των εγκαταστάσεών τους για να επιβιώσουν. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες αυτοκινήτων ή άλλες εμπορικές δραστηριότητες και τα βράδια μπαίνει σε λειτουργία η μηχανή προβολής. Οσο για τις προτιμήσεις των επισκεπτών ενός θερινού κινηματογράφου για οδηγούς και επιβάτες, αυτές αφορούν κυρίως τις εμπορικές ταινίες. Ζήτηση γνωρίζουν ωστόσο επίσης τα δράματα και τα φιλμ δράσης. Ιδιαίτερα μάλιστα αν στις ταινίες δράσης πρωταγωνιστούν... αυτοκίνητα!
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από