Την ίδρυση ενός πολιτικού λόμπι ανακοίνωσε και επισήμως ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.Στόχος του υπό ίδρυση φορέα είναι η αναμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα της επιστημονικής έρευνας στις ΗΠΑ.

Το λόμπι ονομάζεται Fwd.us (προφέρεται «forward us»). Η ίδρυσή του ανακοινώθηκε από τον Ζάκερμπεργκ με ένα άρθρο που έγραψε στην εφημερίδα «The Washington Post», αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα).

Στο άρθρο, ο ιδρυτής του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου αναφέρει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται μια νέα προσέγγιση σε αυτά τα ζητήματα, προκειμένου να «πάρουν μπροστά» οικονομικά. Αυτό, πρόσθεσε, περιλαμβάνει την απονομή της αμερικανικής υπηκοότητας σε μετανάστες. «Για έθνος μεταναστών έχουμε μια πολύ παράξενη πολιτική για το μεταναστευτικό» έγραψε χαρακτηριστικά στην Washington Post.

Η κίνηση αυτή του Ζάκερμπεργκ έρχεται λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση στη Γερουσία ενός νομοσχεδίου για την μεταναστευτική πολιτική.

Ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες την Τετάρτη στις περισσότερες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, ζητώντας την αμερικανική υπηκοότητα για τους εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα χωρίς χαρτιά.

Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση της ίδρυσης του πολιτικού φορέα την ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων. Ο Ζάκερμπεργκ, προσθέτουν, ίσως προετοιμάζει την ακόμη πιο ενεργή ανάμειξή του στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος, πάντως, έχει απορρίψει αυτές τις αιτιάσεις.

Στον νέο φορέα συμμετέχουν και άλλοι επιχειρηματίες της Σίλικον Βάλεϊ.