Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρώσουν το έργο τους οι δύο επιτροπές των 10 «σοφών» στους οποίους ο ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ανέθεσε να υποδείξουν διεξόδους από το πολιτικό αδιέξοδο, με την κατάρτιση προγραμματικών θέσεων κοινής αποδοχής.

Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να συναντηθούν με τον Ναπολιτάνο, στο μέγαρο Κυρηνάλιο, για να του παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους.

Τα κύρια σημεία με τα οποία είχαν κληθεί να ασχοληθούν είναι η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, οι δυνατότητες μείωσης της φορολογικής πίεσης και, γενικότερα, οι προσπάθειες που μπορούν να καταβληθούν για να επιτευχθεί ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, στα συμπεράσματα των «σοφών» θα συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη επιστροφής στον σταυρό προτίμησης, όπως και η δυνατότητα να δίδεται, στο εξής, ένα «πριμ» εδρών στην πρώτη πολιτική δύναμη, υπό τον όρο όμως ότι θα έχει ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό.

Όσον αφορά την γερουσία οι επιτροπές φέρονται να προτείνουν να μετατραπεί το σώμα αυτό σε θεσμικό όργανο που να μπορεί να αντιπροσωπεύει τις διάφορες περιφέρειες της χώρας και χωριστές αρμοδιότητες από εκείνο της βουλής.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τόσο η μπερλουσκονική κεντροδεξιά, όσο και η κεντροαριστερή συμμαχία έχουν υπογραμμίσει ότι οι υποδείξεις των «σοφών» θα μπορούν να φανούν χρήσιμες, ως βάση για τις μελλοντικές κινήσεις και αποφάσεις, αλλά ότι τον τελευταίο και καθοριστικό ρόλο θα πρέπει να τον έχει, πάντα, το κοινοβούλιο της Ρώμης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από