Ειδική σύνοδος του βρετανικού Κοινοβουλίου, που είχε διακόψει για τις γιορτές του Πάσχα, πραγματοποιήθηκε χθες στη μνήμη της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ που απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών. Την ώρα που ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλούσε για την πολιτικό «που χάραξε τον πολιτικό χάρτη στον οποίο πλέουμε σήμερα και έφτιαξε τον πολιτικό καιρό γράφοντας ιστορία», γινόταν γνωστό ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει ως πονοκέφαλο τον σχεδιασμό της κηδείας στις 17 Απριλίου καθώς υπάρχουν φόβοι ότι προετοιμάζονται διαδηλώσεις από πολλούς επικριτές της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της.

Καθώς τα πάρτι για τον θάνατό της συνεχίζονται στο Λονδίνο και σε πολλές άλλες πόλεις, ένα τραγούδι ηλικίας 74 ετών, το «Ντινγκ! Ντονγκ! Η μάγισσα πέθανε» από την ταινία «Ο μάγος του Οζ» ανέβηκε πανηγυρικά στο τοπ-10 των βρετανικών τσαρτ από όσους γιορτάζουν τον θάνατο της Θάτσερ. Το σινγκλ πούλησε 10.600 αντίτυπα μέσα σε δύο ημέρες και δεν αποκλείεται να ανέβει και στο τοπ-3.

Ολα αυτά αντικατοπτρίζουν τις αντικρουόμενες αντιδράσεις για τον θάνατο της Σιδηράς Κυρίας, ενώ η Αστυνομία, σύμφωνα με τις εφημερίδες, προγραμματίζει προληπτικές συλλήψεις ώστε να αποφευχθούν επεισόδια στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας στο Κεντρικό Λονδίνο, στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Η μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση φέρει την ονομασία Επιχείρηση True Blue και στην κηδεία, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, θα παραστεί και η Βασίλισσα Ελισάβετ –η τελευταία φορά που παρέστη σε κηδεία πρωθυπουργού ήταν το 1965 όταν πέθανε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Χιλιάδες ζήτησαν με υπογραφές τους στο Διαδίκτυο να «ιδιωτικοποιηθεί η κηδεία» της Θάτσερ, πρόταση την οποία έκανε ο διάσημος σκηνοθέτης Κεν Λόουτς προσθέτοντας ότι αν θέλαμε να ακολουθήσουμε τη δική της οικονομική πολιτική «θα κάναμε μειοδοτικό διαγωνισμό και θα αναθέταμε την κηδεία σε εκείνον που θα ζητούσε τα λιγότερα». Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση αυτή «θα ήταν ιδανικός τρόπος να περικόψουμε τα κρατικά έξοδα», καθώς η κυβέρνηση θα πληρώσει ένα μέρος. Εκτός από το Λονδίνο, εορτασμοί για τον θάνατο της Θάτσερ σημειώθηκαν στο Λίβερπουλ και τη Γλασκώβη, δύο πόλεις που καταστράφηκαν από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών, αλλά και στο Μπρίξτον όπου είχαν σημειωθεί μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 1981.

ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΤΕΛΟΣ. Χθες έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες για τις τελευταίες στιγμές της Σιδηράς Κυρίας. Κατέληξε έπειτα από εγκεφαλικό που υπέστη στις 11.25 το πρωί της Δευτέρας στο κρεβάτι της, σε σουίτα του ξενοδοχείου Ριτζ, όπου είχε μεταφερθεί έπειτα από εγχείρηση στην ουροδόχο κύστη. Εκείνη την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, διάβαζε εφημερίδες. Τα παιδιά της, Μαρκ και Κάρολ, βρίσκονταν στο εξωτερικό όπου διαμένουν μόνιμα. Ειχε ζητήσει η τέφρα της να ταφεί δίπλα στου συζύγου της Ντένις που πέθανε το 2003.

Ding Dong! The Witch is Dead : Britain Celebrates Thatcher’s death

Ding Dong the witch is dead

Glee – Ding Dong! The Witch is dead with Lyrics on screen