Την πικρία και την απογοήτευσή του για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων, εξέφρασε στον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

«Δυστυχώς οι εταίροι μας, κυρίως οι ισχυροί ταγοί της ΕΕ, αντί συμπαράστασης και αλληλεγγύης, μας προσέφεραν «χολή και όξος»» ανέφερε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι η κρίση της Ευρώπης είναι, κατά βάση, κρίση αξιοπιστίας, γιατί, όπως είπε, παραβιάζεται η θεμελιώδης αρχή της αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή αλλά και για την πολιτική συνοχή.

«Χρειαζόμαστε θεμελιακές αλλαγές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Για το Κυπριακό ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η παρούσα συγκυρία μπορεί να οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού τόνισε ότι συμπάσχει η Ελλάδα με την Κύπρο, επισήμανε ότι εξόργισε η πρόσφατη αναφορά του για επιλεκτικότητα της απόφασης, σχετικά με την Κύπρο.

Και υπογράμμισε: «Το ζήτημα είναι ακριβώς, τα ευρωπαϊκά θεσμικά συλλογικά όργανα να παίρνουν αποφάσεις που να εφαρμόζονται. Διότι, σήμερα, δυστυχώς, στο χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης, κυβερνούν οι περίφημες αγορές και όχι οι δημοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί, που είναι τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις».

Νωρίτερα, ο Γιάννακης Ομήρου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στέλνοντας το μήνυμα ότι «η δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία για να υπάρξει επιβουλή σε βάρος των εθνικών συμφερόντων των δύο χωρών».

Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι όπως και στο παρελθόν, έτσι και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που περνούν και η Ελλάδα και η Κύπρος «μαζί θα δώσουν τη μάχη του Ελληνισμού».