Η περιδιάβαση στους διαδρόμους των εκθεσιακών χώρων της διοργάνωσης προκαλεί ίλιγγο. Είναι η εκτόξευση προς ένα άχρονο μέλλον. Ανάμεσα σε αντικείμενα ακαθόριστου σχήματος και απροσδιόριστα υλικά νέας τεχνολογίας. Το σύνολό τους αφηγείται ένα περιβάλλον στο οποίο τα σπίτια μπορεί να είναι ημιτελή. Χωρίς χτιστά χωρίσματα στο εσωτερικό τους –είναι η πρόταση της ομάδας των νέων γάλλων σχεδιαστών Dimorestudio –αλλά γεμάτα με κομμάτια φτιαγμένα από υλικά που ακολουθούν τη σύγχρονη άποψη της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Οπως ένας επιμήκης πάγκος-τραπέζι, με μεταλλικά στηρίγματα σαν ψηλός φράχτης.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή του υψηλού σχεδιασμού με υλικά που προορίζονται για τον επόμενο αιώνα, εμφανίστηκαν η Ζάχα Χαντίντ και ο συνεργάτης της στον σχεδιασμό επίπλων Πάτρικ Σουμάχερ. Η σταρ αρχιτέκτονας παρουσίασε πώς μια σταγόνα νερό γίνεται τραπέζι όταν παγώσει. Το διάφανο «Υγρό τραπέζι» (Liquid Table) ήταν ένα από τα επιτεύγματά της που συμπληρώθηκε από το αναδιπλούμενο κάθισμα Array, του οποίου η μορφή μοιάζει με 3D χάρτινα οριγκάμι αφού κανένα σημείο του καθίσματος δεν δηλώνει την πλαϊνή, την οπίσθια ή την πρόσθια όψη του.

Πιο ονειρικός, ο ντιζάινερ Φίλιπ Σταρκ επισκέφθηκε το Μιλάνο μαζί με τον σχεδιαστικό στόλο του γαλλικού οίκου κρυστάλλων Μπακαρά για να φωτίσουν με τα έργα τους διάφορα σημεία της πόλης. Ο Σταρκ σχεδίασε έναν πολυέλαιο και τον βάφτισε «Κρυστάλλινο όνειρο».

Ανάμεσα στα φημισμένα ονόματα και τα υπερσύγχρονα δημιουργήματα πρόβαλαν και ελληνικές παρουσίες. Η Κωνστάντια Μάνθου, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και εγκατεστημένη στο Μιλάνο, παρουσίασε τη σειρά φωτιστικών Allot. Τα διαφορετικού μεγέθους τραπεζοειδή σχήματά τους δημιουργούν συνθέσεις που λειτουργούν στο έδαφος, ως επιτραπέζια ή φωτιστικά οροφής.

Ο εγκατεστημένος στο Λονδίνο ντιζάινερ από την Κύπρο Μιχαήλ Αναστασιάδης σχεδίασε για την εταιρεία Φλος το σύστημα φωτισμού String Lights. Μια εναέρια γεωμετρική σύνθεση τετραγώνων που στερεώνονται κάθετα ή οριζόντια στην οροφή ή σε τοίχο. Φτιαγμένα από λεπτό συρμάτινο καλώδιο και από κωνοειδείς ή σφαιρικές πηγές LED.