Υστέρηση εσόδων 351 εκατ. ευρώ υπό το βάρος μειωμένων εισπράξεων από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, επιβεβαιώνοντας για έναν ακόμη μήνα τους κινδύνους που ελλοχεύουν και υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσουν τελικά σε απαίτηση της τρόικας για λήψη πρόσθετων μέτρων τους επόμενους μήνες.

Παρά τις επιμέρους αρρυθμίες των εσόδων η γενική εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι θετική, καθώς το πρόβλημα καλύπτεται από μεγάλη συγκράτηση των δαπανών αλλά και των επιστροφών φόρου. Στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατ. ευρώ αντί για έλλειμμα 2,338 δισ. ευρώ και ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμμα χαμηλότερο κατά 2,8 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, στα 1,386 δισ. ευρώ αντί για 4,185 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει μεταξύ άλλων στο τρίμηνο:

– Εσοδα. Προ επιστροφών φόρων ήταν 351 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο (εισπράχθηκαν 10,872 δισ. ευρώ αντί για 11,223 δισ. ευρώ). Η υστέρηση εξαλείφεται με την παράλληλη συγκράτηση των επιστροφών φόρου στα 213 εκατ. ευρώ αντί για 680 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το πρώτο τρίμηνο κατεβλήθησαν 570 εκατ. ευρώ εκκρεμών επιστροφών φόρου έπειτα και από πιέσεις της τρόικας.