Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία σχετικά με τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Από τη μία πλευρά η συμμετοχή τους καθίσταται απαγορευτική με βάση τα μεγάλα ελλείμματά τους, από την άλλη η μη συμμετοχή θα οδηγήσει στην απαξίωση των τοποθετήσεών τους και ιδιαίτερα των ποσοστών τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, που είναι και η μεγαλύτερη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σήμερα μαύρη τρύπα έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα κάθε μήνα να «κατορθώνουν» με ιδιαίτερη δυσκολία να πληρώνουν τις συντάξεις. Για να διατηρήσουν όμως τη θέση τους θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 125,7 εκατ. ευρώ (το 16% των 785,6 εκατ. ευρώ που απαιτούνται από τους ιδιώτες), γεγονός εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένη την περιορισμένη ρευστότητά τους. Από την άλλη όμως, αν δεν συμμετάσχουν, χάνουν τη δυνατότητα απόκτησης των warrants και κατ’ επέκταση την ευκαιρία να μειώσουν κάποιες από τις απώλειες που είχαν καταγράψει τα τελευταία χρόνια, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η μετοχή της τράπεζας θα ανέβει μέσα στην επόμενη πενταετία. Ενδεικτικό των σημαντικών απωλειών που έχουν καταγράψει τα ασφαλιστικά ταμεία από την πτώση του Χρηματιστηρίου είναι ότι σήμερα η συνολική κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας είναι περίπου 735 εκατ. ευρώ και άρα το περίπου 16% που κατέχουν μεταφράζεται σε 117,6 εκατ. ευρώ. Πριν από τρία χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, η συνολική κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ήταν 16,9 δισ. ευρώ και η αξία της συμμετοχής τους ήταν 2,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι απώλειες που έχουν καταγράψει την τελευταία τριετία ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ. Τονίζεται ότι στην Εθνική Τράπεζα βασικός μέτοχος με 16% είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, διάφορα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, τα ταμεία των εργαζόμενων, το ΤΥΠΕΤ, το Ταμείο Αυτασφάλισης, το Ταμείο Επικούρησης. Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι η διοίκηση του Ιδρύματος δεν έχει αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Στην έλλειψη ρευστού επικεντρώνει τη δήλωσή του ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) Φώτης Παπαδόπουλος.

Το βασικό πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων είναι η υστέρηση στα έσοδα, καθώς παρατηρείται μείωση κατά 1 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως αρχικά είχε προβλεφθεί απόκλιση των εισφορών της τάξης του 7%, αλλά τελικά η απόκλιση φτάνει και το 15% (κάτι που οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας αλλά και στη μείωση των εσόδων από εισφορές λόγω της μείωσης των μισθών). Παράλληλα, μια σειρά μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μικρότερα οφέλη φαίνεται πως θα προκύψουν και από την αύξηση κατά μία διετία των ορίων ηλικίας (ενώ τα Ταμεία επιβαρύνονται και από το κύμα φυγής).

Στο ΙΚΑ, το πρώτο δίμηνο της χρονιάς υπήρξε υστέρηση στα έσοδα κατά 14% σε σχέση με το 2012. Η πορεία των εσόδων είναι άκρως ανησυχητική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εκτιμήσεις της διοίκησης στον προϋπολογισμό του Ταμείου ήταν για υστέρηση της τάξης του 7%. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος διατυπώνει πρόβλεψη-σοκ για νέο κούρεμα των συντάξεων μέχρι το καλοκαίρι, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, τα έσοδα στο ΙΚΑ παρουσιάζουν μείωση κατά 14%, ο προϋπολογισμός είναι εκτός στόχων, έλεγχοι δεν γίνονται, ήδη το Ιδρυμα έχει απορροφήσει το 40% της κρατικής χρηματοδότησης, η ανεργία καλπάζει ενώ η ρύθμιση οφειλών δεν έχει ξεκινήσει.

«Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα δείχνουν ότι επιχειρείται αφελληνισμός πρωτίστως του πιστωτικού συστήματος της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ενώ η ΟΤΟΕ δήλωσε ότι «είναι υπόθεση εθνικής σημασίας η επιτυχία των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, προκειμένου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό του 10% για να διατηρηθεί το μάνατζμεντ των δύο τραπεζών σε ελληνικά χέρια».