Καμπανάκι για 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία χτύπησε η Κομισιόν, προειδοποιώντας ότι οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία δημιουργούν τον κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης ολόκληρης της ευρωζώνης. Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν εξαπέλυσε, και αυτός, πυρά κατά της Γερμανίας ζητώντας από το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για να αυξήσει την εσωτερική ζήτηση. Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στο Βερολίνο, προκαλώντας την αντίδραση του γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε έκθεσή της για τις οικονομικές ανισότητες των χωρών της ΕΕ, όπου δεν περιλαμβάνονταν η Ελλάδα και άλλες χώρες του Μνημονίου, η Κομισιόν έστειλε την πιο αυστηρή προειδοποίηση στη Σλοβενία και στην Ισπανία.

«Στην Ισπανία και στη Σλοβενία οι ανισότητες είναι υπερβολικές», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενη προβλήματα που έχουν προκληθεί λόγω υψηλών ελλειμμάτων και εξωτερικού χρέους στις χώρες αυτές. Η Κομισιόν προειδοποίησε ακόμη για σοβαρά προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο αυτών των χωρών και για προβλήματα στη δομή και στο υψηλό κόστος της αγοράς εργασίας τους.

Από την αυστηρή κριτική δεν γλίτωσαν ούτε η Γαλλία και η Ιταλία, γεγονός που δείχνει ότι τα προβλήματα στην ευρωζώνη δεν αποτελούν «προνόμιο» μόνο των μικρότερων χωρών. Μπορεί η Γαλλία και η Ιταλία να έχουν μικρότερα προβλήματα από τη Σλοβενία και την Ισπανία, αναφέρει η Κομισιόν, αλλά η ανησυχία παραμένει. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη Γαλλία, η ικανότητα της χώρας να απορροφά εξωτερικά σοκ «μειώνεται» συνεχώς, σύμφωνα με την έκθεση. Η Κομισιόν ζητά επίσης από το Παρίσι να προχωρήσει πιο γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

ANIΣΟΤΗΤΕΣ. Στην έκθεση γίνεται λόγος για μεγάλες ανισότητες και στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στη Δανία, στην Ουγγαρία, στη Μάλτα, στην Ολλανδία, στη Φινλανδία, στη Σουηδία και στη Βρετανία, αφήνοντας ουσιαστικά εκτός μόνο τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται οικονομικά σε καλύτερη θέση από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να βρουν «συλλογική λύση» για την ενίσχυση των τραπεζών τους, ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Νέα Υόρκη.

ΚΑΘΙΕΡΩΝΟΥΝ ΚΟΥΡΕΜΑ. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν αύριο στο Δουβλίνο, θα συζητήσουν επίσημα πρόταση να καθιερωθεί κούρεμα διατραπεζικών καταθέσεων (τα ποσά που δανείζει η μία τράπεζα στην άλλη) όταν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίσει πρόβλημα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Εάν περάσει η πρόταση αυτή, τότε θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η νευρικότητα μεταξύ πιστωτών για το ποιος θα πληρώνει το κόστος όταν μια τράπεζα βρίσκεται σε κίνδυνο, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.