Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης με φόντο το θέμα Μανιτάκη: το Μέγαρο Μαξίμου κινείται με στόχο να μειωθούν οι κραδασμοί στον άξονα υπουργείου Οικονομικών – ΔΗΜΑΡ, επαναφέροντας στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ υποδεικνύει δημοσίως στην Αγίου Κωνσταντίνου να αντιμετωπίσει το ζήτημα που έχει ανακύψει με τον –προτεινόμενο από τον Φώτη Κουβέλη –υπουργό.

Ο κ. Μανιτάκης συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για το σχέδιο των αλλαγών στο Δημόσιο, με προφανή στόχο να καταγραφεί η στήριξη που του παρέχει η Αγίου Κωνσταντίνου. Λίγο αργότερα –και αφού μεσολάβησε, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Κουβέλη με τον Πρωθυπουργό –ο υπουργός ειδοποιήθηκε να συμμετάσχει στη σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με την τρόικα. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου έκανε ακόμη ένα βήμα εκτόνωσης αναφέροντας ότι ο κ. Μανιτάκης «κάνει τη δουλειά του με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και με την υποστήριξη όλης της κυβέρνησης».

Στην Ιπποκράτους, ωστόσο, έχουν πειστεί πως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρει σε μεγάλο βαθμό ευθύνη για την καθυστέρηση στο θέμα της κινητικότητας και πρωτίστως στο καίριο για την τρόικα ζήτημα της απομάκρυνσης των επίορκων υπαλλήλων.

Η χθεσινή συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με την τρόικα στην Ιπποκράτους ήταν καθοριστική για την εντύπωση που σχημάτισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις διαβουλεύσεις. «Είναι ο πέμπτος γύρος των διαπραγματεύσεών μας για το θέμα των επιόρκων και δεν έχετε κάνει ούτε ένα βήμα», είπαν οι τροικανοί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, βάζοντας επιτακτικά το θέμα της απομάκρυνσης 2.000 επιόρκων το αργότερο έως τον Ιούνιο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας συνέδεσαν άμεσα το θέμα της εκταμίευσης της δόσης με το θέμα.

«Δεν είναι δυνατόν κάθε δυο – τρεις μήνες να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, να έχουμε την αβεβαιότητα με τη δόση», είπε ο κ. Βενιζέλος αμέσως μετά στις δηλώσεις του, χαρακτηρίζοντας τη δημόσια διοίκηση ως «το μεγάλο αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή έντονο προβληματισμό εκφράζουν στη ΔΗΜΑΡ για την επίθεση που δέχεται ο κ. Μανιτάκης, ο οποίος, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, είναι επιλογή της ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, στην προσπάθεια της Αγίου Κωνσταντίνου να κρατήσει όρθιο τον κ. Μανιτάκη εντός του κυβερνητικού σχήματος, ο Φώτης Κουβέλης επιχείρησε να εμψυχώσει τον υπουργό του πριν από την πρώτη του συνάντηση με την τρόικα. Στη συνάντηση που είχε μαζί του μετά τη συννεφιασμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπάθησε να πείσει τον κ. Μανιτάκη ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο αγκάθι των απολύσεων του δημόσιου τομέα, όμως είναι αναγκαίο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με την τρόικα για να μην οδηγηθεί η χώρα στην αποσταθεροποίηση.

Το θέμα Μανιτάκη κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος –παρουσία και των βουλευτών –και εκφράστηκαν ανησυχίες ότι οι βολές κατά του υπουργού είναι στην πραγματικότητα βολές κατά της ΔΗΜΑΡ και ως κέντρο της επίθεσης φωτογράφισαν την Ιπποκράτους, η οποία, όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος, βρίσκεται σε «ανταγωνιστική» διάθεση με τον κυβερνητικό εταίρο.

Ενόχληση υπήρξε και για τις πρόσφατες επιλογές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο θέμα του περίφημου χαρατσιού, όπου εκτιμήθηκε ότι η ΔΗΜΑΡ αδειάστηκε καθώς, σύμφωνα με την πληροφόρηση της Αγίου Κωνσταντίνου, υπήρξε δέσμευση για το θέμα στις Βρυξέλλες προτού γίνει η απαραίτητη ενημέρωση.

«ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ». Ο προβληματισμός της πλειοψηφίας που εκφράστηκε και από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας –η οποία θα παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του κόμματος –πέρασε σε πολύ πιο έντονες γραμμές στην «αριστερή» μειοψηφία, η οποία διά των Θρ. Φωτεινού και Β. Ζορκάδη αναφέρθηκε στην ανάγκη το κόμμα να τραβήξει κόκκινη γραμμή και να αποχωρήσει αμέσως από την κυβέρνηση.