Χωρίς να προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία και εν μέσω συνεχών αντεγκλήσεων και φραστικών αντιπαραθέσεων ψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή στο σύνολό του ο επενδυτικός νόμος, μαζί με το επίμαχο άρθρο που περιελήφθη στο νομοσχέδιο και αφορά ενδεχόμενη απιστία στελεχών διοικήσεων τραπεζών για δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου και ευρύτερου τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης προχώρησε στη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, κρίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμμένει στο αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, μολονότι λίγο νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε δηλώσει το κόμμα του έχει υποβάλλει σχετική πρόταση – όχι για σύνολο του σχεδίου νόμου, αλλά για το άρθρο που περιελήφθη στο νομοσχέδιο

Το επίμαχο άρθρο προστέθηκε στο επενδυτικό νομοσχέδιο, καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε σχετική βουλευτική τροπολογία.

Η ψήφιση των άρθρων, όμως, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη και συνεπώς εκκρεμούσε η ψήφιση στο σύνολο.

Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ακυρωθεί το «επίμαχο άρθρο», καταγγέλλοντας ότι «αποτελεί σκανδαλώδη ρύθμιση προς αμνήστευση τραπεζιτών οι οποίοι έδωσαν «θαλασσοδάνεια» στα κόμματα».

Προανήγγειλε τη κατάθεση τροπολογίας «για ακύρωση αυτού του σκανδάλου». Το ίδιο ανήγγειλε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος είπε ότι «η κυβέρνηση έφερε νύχτα την τροπολογία για να γλυτώσει τους επιόρκους τραπεζίτες για παράνομα δάνεια 225 εκατ. ευρώ που έδωσαν στα κόμματα».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης – παρότι δεν δέχθηκε ότι η επίμαχη τροπολογία αφορά στα κόμματα – ζήτησε, επίσης, την απόσυρσή της με το σκεπτικό ότι υπήρξε εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου παραβιάζεται ο Κανονισμός και πλήττονται οι θεσμοί.

Κατόπιν υπήρξε και ένταση επί της διαδικασίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει χθες το βράδυ αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο δεν έγινε δεκτό από τον Γιάννη Τραγάκη, καθώς ο Κανονισμός δεν επιτρέπει ονομαστική ψηφοφορία επί ψηφισμένης διάταξης.

Ως εκ τούτου ο αντιπρόεδρος της Βουλής το μετέτρεψε σε ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέβαλλε με βάση τις τυπικές διαδικασίες το αίτημά του για ονομαστική στο σύνολο και έτσι το προεδρείο δεν προχώρησε στην ψηφοφορία κρίνοντάς το άκυρο.

Έτσι, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από την αίθουσα των δημοσιογράφων κατήγγειλε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Ερωτηθείς δε γιατί δεν μετέτρεψε με δήλωσή του το αίτημα ονομαστικής επί του άρθρου σε αίτημα επί του συνόλου, ώστε να υπερπηδηθεί το «κώλυμα» του Κανονισμού, απάντησε ότι είχε προηγηθεί συνομιλία του με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο ενημέρωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει σε ψηφοφορία επί του συνόλου και αρκέστηκε σε αυτό.

Οι διαφωνίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Η ένταση της συνεδρίασης φαίνεται ότι προκάλεσε «αρρυθμίες» στην γραμμή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποκαλύπτοντας ένα άτυπο εσωκομματικό ματς που διεξάγεται στον ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη συνεχή μέρα – υπενθυμίζεται ότι την προηγουμένη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής είχε «αδειάσει» τους συναδέλφους του Ζωή Κωνσταντοπούλου και Θόδωρο Δρίτσα, ψηφίζοντας «λευκό» στο αίτημά τους για επανακατάθεση του Βαγγέλη Βενιζέλου στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής.

Κι αυτό γιατί παρότι στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το αίτημα για ψηφοφορία του κόμματός του αφορά μόνο το άρθρο 78, λίγο αργότερα διευκρίνισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα συμμετέχει στην ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου – κάτι που είχε δηλώσει εξ’ αρχής και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Τραγάκης επικαλούμενος και τις επιστολικές ψήφους που είχαν ήδη φτάσει στο προεδρείο τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τους ΑΝΕΛ και αναφέρονταν ρητά σε «ψήφο στο σύνολο». Και αυτό διότι -όπως σημειώνεται παραπάνω- είχε προυπάρξει σχετική συνεννόηση του προεδρείου με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δημήτρη Παπαδημούλη.

Λίγο αργότερα ωστόσο, όταν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε να διαβάζει τον κατάλογο των ονομάτων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραφαν το αίτημα, υπήρξαν νέες ενστάσεις από την πτέρυγα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι «δεν συμφωνήσαμε σε αυτή την διαδικασία» και «δεν άλλαξε το αίτημά μας», με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να επιμένει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά μόνο το επίμαχο άρθρο και να κατηγορεί το προεδρείο ότι «μετατρέπει την ψηφοφορία στο σύνολο»…

Η «ασυμφωνία» μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τελικά τον Α΄Αντιπρόεδρο της Βουλής στην απόφαση να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, με τη διαδικασία της διαπίστωσης της πλειοψηφίας. «Από την στιγμή που δεν υπάρχει νέο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου, τότε δεν υπάρχει και λόγος για να γίνει. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η συνεδρίαση έληξε» είπε ο Γιάννης Τραγάκης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

***Σύγχυση πάντως, επικράτησε και στο ΠΑΣΟΚ καθώς αρχικά, δια στόματος Απόστολου Κακλαμάνη, -εντός και εκτός Ολομέλειας- είχε δοθεί η εντύπωση, ότι το κόμμα καταψηφίζει, ενώ λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε, ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε τον εαυτό του».