Χωρίς τους βασικούς… μάρτυρες κατηγορίας και με την κατάθεση αστυνομικού που «δεν θυμόταν λεπτομέρειες για την υπόθεση» άρχισε χθες στη Θεσσαλονίκη η πρώτη δίκη για το μεγάλο κύκλωμα τοκογλύφων.

Στο εδώλιο κάθησαν 24 κατηγορούμενοι ως μέλη της ομάδας των αδελφών Μελέτη, ωστόσο στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκαν οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και ιδιώτες που φέρονται να έπεσαν θύματα εκβιασμού και τοκογλυφίας. Μεταξύ αυτών, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ντέμης Νικολαΐδης, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία είχε δανειστεί μεγάλα χρηματικά ποσά από τους αδελφούς Μελέτη, καθώς και ο παρουσιαστής Αντώνης Κανάκης, ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, στα οποία μέλη του κυκλώματος «πουλούσαν προστασία».

Για τον Ντέμη Νικολαΐδη το δικαστήριο διέταξε να προσαχθεί βίαια στο ακροατήριο τις επόμενες ημέρες, καθώς θεωρείται βασικός μάρτυρας στην υπόθεση. Ο Νικολαΐδης φέρεται να δανείστηκε από το κύκλωμα ποσό 350.000 ευρώ, για τα οποία επέστρεψε με τους τόκους συνολικά 620.000 ευρώ. Οταν ο ίδιος ωστόσο κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης αρνήθηκε ότι είχε δανειστεί με τοκογλυφικούς όρους χρήματα από τους κατηγορουμένους και σημείωσε ότι οι χρηματικές συναλλαγές μαζί τους «είχαν χαρακτήρα εξυπηρέτησης», καθώς και ότι διατηρούσε φιλικές σχέσεις με έναν εξ αυτών. Εκτός από τον Ντέμη Νικολαΐδη, ακόμη έξι βασικοί μάρτυρες κλήθηκαν και δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο. Χρειάστηκαν δύο διακοπές της συνεδρίασης και η απειλή από τους δικαστές ότι θα μεταχθούν βίαια, για να εμφανιστούν τελικά αργά το μεσημέρι στο δικαστήριο. Σχετικά με τον τηλεοπτικό παρουσιαστή Αντώνη Κανάκη (πραγματικό όνομα Αντώνης Δούμας), το δικαστήριο αποφάσισε την κατεπείγουσα κλήτευσή του, καθώς υπάρχουν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του με τους βασικούς κατηγορουμένους.