Η αρχική είδηση με την αιφνίδια, σοβαρή περιπέτεια της υγείας του, την πάθηση στον εγκέφαλο, τάραξε το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του 15χρονου από την Αχαϊα.

Μετατράπηκε και σε συγκίνηση όταν μαθητές άλλου σχολείου της περιοχής πήραν την απόφαση να διαθέσουν στον άρρωστο Μανώλη τα χρήματα που συγκέντρωναν για τη σχολική εκδρομή τους.

Πήρε και ακόμα πιο ευρεία δημοσιότητα όταν έγινε γνωστό πως ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας διατίθεται για την κατεπείγουσα μεταφορά του σε νοσοκομείο του εξωτερικού.

Τώρα τα ακόμα πιο ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται κατευθείαν από το Αννόβερο της Γερμανίας. Εκεί, δηλαδή, όπου ο 15χρονος Μανώλης, μαθητής του 11ου Γυμνασίου Πατρών, χειρουργήθηκε χθες και πλέον αναρρώνει ομαλώς, σύμφωνα με τους γιατρούς.

«Το παιδί τα πήγε πολύ καλά! Μπήκε στις 13.30 της Δευτέρας στο χειρουργείο, το οποίο ξεκίνησε στις 3 και τελείωσε ομαλά στις 8 το βράδυ.

»Στο διάστημα αυτό αφαιρέθηκε εξ ολοκλήρου το σηραγγώδες αγγείωμα από στέλεχος του εγκεφάλου του, από μια δυσπρόσιτη δηλαδή περιοχή του κρανίου, που έχρηζε ακριβώς αυτή την αντιμετώπιση σε εξειδικευμένη μονάδα νοσηλείας στο εξωτερικό», λέει στα «ΝΕΑ» από τη Γερμανία ο Ελληνας θεράπων ιατρός του, ο νευροχειρουργός στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (στο Ρίο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος, παρών στη διάρκεια της λεπτής αυτής επέμβασης από τριάδα Γερμανών συναδέλφων του, στο «International Neuroscience Institute».

«Ο οργανισμός του παιδιού αντέδρασε καλά, από τη στιγμή που ξύπνησε, δυόμισι ώρες μετά το πέρας του χειρουργείου. Το ίδιο, μάλιστα, ζήτησε από το πρώτο κιόλας βράδυ να φύγει από τη ΜΕΘ και να μεταφερθεί σε κανονικό θάλαμο νοσηλείας, όπως και άμεσα έγινε. Σήμερα υποβλήθηκε και σε αξονική τομογραφία, που έδειξε ενθαρρυντικά ευρήματα. Εχει πλέον πολύ καλή επαφή με το περιβάλλον, μιλά, μπορεί και κινεί τα άκρα του. Από την Τετάρτη θα αρχίσει και να περπατά σιγά-σιγά», περιγράφει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αν όλα πάνε καλά, όπως τώρα δείχνουν, ο Μανώλης και οι γονείς του που τον συνοδεύουν θα επιστρέψουν σε δυο βδομάδες στην Ελλάδα.

«Θεωρητικά, βέβαια, σε μια τέτοια δύσκολη εγχείρηση, επιπλοκές δεν αποκλείονται. Με τη διαφορά, όμως, ότι στην περίπτωσή του το έως τώρα αποτέλεσμα, τόσο εντός χειρουργείου, όσο και κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες, είναι άκρως ενθαρρυντικό, η κλινική εικόνα του ήδη πολύ καλή.

»Λογικά, λοιπόν, θέλω να πιστεύω πως θα απαλλαγεί οριστικά από αυτό το πρόβλημα στην υγεία του, μια και η βλάβη που είχε οριστικά αντιμετωπίστηκε και δε θα υποτροπιάσει.», τονίζει ικανοποιημένος ο νευροχειρουργός.

Πιθανόν εκ γενετής, όπως λέει, να έφερε ο 15χρονος αυτό το σηραγγώδες αγγείωμα στον εγκέφαλό του. Εγινε, ωστόσο, αντιληπτό όταν το παιδί εκδήλωσε πρόσφατα, στις 23 Μαρτίου, διπλωπία-έβλεπε διπλή εικόνα. Χρειάστηκε τότε να νοσηλευτεί για 13 ημέρες στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο.

Στο διάστημα αυτό ήταν που μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου Δεμενίκων διέθεσαν στην οικογένεια του Μανώλη τα χρήματα που προόριζαν για την πενθήμερη εκδρομή τους. Και όχι μόνον αυτά, αλλά και τα λεφτά που επιχειρηματίας της περιοχής, ο οποίος πληροφορήθηκε για την πράξη τους, προσέφερε προκειμένου να μην τη στερηθούν!

Ανάλογες εισφορές πολιτών είχαν συγκεντρωθεί και μέσω τραπέζης, η οποία και παρέκαμψε τις συνήθως χρονοβόρες διαδικασίες, ώστε να εξυπηρετήσει την οικογένεια του μικρού ασθενούς.

Αμεσα, εξάλλου, επιταχύνθηκαν, από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, και οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση της νοσηλείας του εκτός Ελλάδος, που κατέστη εφικτή και με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ.