Στον πίνακα με την συγκεντρωτική κατάσταση οφειλών κάθε διαμερίσματος θα αναρτάται αντίγραφο κάθε δαπάνης που διενεργείται και για την οποία επιβαρύνονται τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών. Αυτό προβλέπει αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς.

Η απόφαση αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη διαφάνειας στις δαπάνες που επιβαρύνουν τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών, αλλά και αντιμετώπισης φαινομένων προμήθειας αγαθών κι εκτέλεσης έργων (καύσιμα, κηπουρικές-οικοδομικές εργασίες κλπ) χωρίς την ύπαρξη των από το νόμο προβλεπομένων παραστατικών.

Σε περίπτωση μη τήρησης της διάταξης, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Στο μέχρι τώρα καθεστώς, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου, ήταν δυνατό να γίνει μια οποιαδήποτε δαπάνη για μια πολυκατοικία (καύσιμα, βάψιμο κοινοχρήστων χώρων, περιποίηση κήπου κλπ) και αυτό να περάσει στα κοινόχρηστα.

Αλλά πώς θα ξέρει ο κάτοικος του διαμερίσματος που πληρώνει τα κοινόχρηστα, πόσα ξόδεψε ο προμηθευτής για το πετρέλαιο, ή για την τάδε ή δείνα εργασία;

Τώρα όλα αυτά τα παραστατικά πρέπει υποχρεωτικά να αναρτώνται δίπλα στη συγκεντρωτική κατάσταση των κοινοχρήστων (δηλαδή για μεν τα καύσιμα, το τιμολόγιο αγοράς τους από τον προμηθευτή, για άλλες εργασίες όλα τα παραστατικά – αγορά μπογιάς και πινέλων για το παράδειγμα του βαψίματος κοινοχρήστων χώρων, αμοιβή των μπογιατζήδων κλπ).

Ετσι υπηρετείται η διαφάνεια, δεν υπάρχουν ζητήματα εργασιών χωρίς παραστατικά (μαύρη εργασία κλπ) και το σημαντικότερο, ο κάτοικος του διαμερίσματος που πληρώνει είναι βέβαιος ότι όλες οι δαπάνες που τον επιβαρύνουν έγιναν με νόμιμο και διαφανή τρόπο.