Νέα συνάντηση με τα στελέχη της τρόικας θα έχει στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, με ορόσημο το Eurogroup της Παρασκευής.

Η συνάντηση της Τρίτης διήρκεσε τέσσερις ώρες. Σε αυτήν μετείχε, για περίπου μία ώρα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος αποχώρησε λίγο μετά τις 5.30  το απόγευμα.

Προτού αποχωρήσει, ο κ. Μανιτάκης και ο κ. Στουρνάρας βγήκαν μαζί από την αίθουσα  διαψεύδοντας ότι υπάρχει βαρύ κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις.

«Συζητάμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 
«Δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία αλλά διευκρινίσεις τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων. Άλλωστε εδώ και ενάμισι μήνα γίνονται οι συζητήσεις» πρόσθεσε ο κ. Μανιτάκης για την ουσία της διαπραγμάτευσης.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται η οριστικοποίηση των σχεδίων για το νέο χαράτσι (Ενιαίο Φόρο Ακινήτων), με οριζόντια μείωση των συντελεστών πιθανότατα κατά 15%, αλλά και η ενιαία ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 48 δόσεις.

Επιδίωξη του Γ. Στουρνάρα είναι να θέσει τις βάσεις μιας οριστικής συμφωνίας με την τρόικα, ώστε στο Eurogroup του Δουβλίνου τη προσεχή Παρασκευή να παρουσιάσει στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει από το Eurogroup ενδείξεις για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου.

Συνάντηση Κουβέλη - Μανιτάκη πριν από την συνάντηση με την τρόικα

Προηγήθηκε το μεσημέρι 40λεπτη συνάντηση του Φώτη Κουβέλη με τον Αντ. Μανιτάκη στο γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στη διάρκεια της οποίας έγινε επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν στο σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις απαιτήσεις της τρόικας για άμεσες αποχωρήσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Μανιτάκης είχε παραλάβει από την τρόικα γραπτώς τις απόψεις της για άμεση αποχώρηση υπαλλήλων από το Δημόσιο.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην πρόταση του κ. Μανιτάκη και διαπιστώθηκε ότι η πρόταση της τρόικας δεν περιλαμβάνει κανένα καινούργιο στοιχείο, ενώ δεν συνάδει με την κυβερνητική θέση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Νωρίτερα το πρωί, στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, με τη συμμετοχή και μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος συζητήθηκε το σύνολο των εξελίξεων γύρω από την διαπραγμάτευση με την τρόικα και η ακύρωση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank.

Επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις και οι χειρισμοί του κόμματος και αποφασίστηκε να εκφράζονται ανοικτά οι προτάσεις και οι επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ, όπου αυτές υφίστανται.