Στα ύψη εκτίναξε χθες την αδρεναλίνη των επενδυτών η πρωτοφανής απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να διπλασιάσει μέσα σε μια διετία τα γεν που κυκλοφορούν στην αγορά.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την άνευ προηγουμένου νομισματική επέκταση (δηλαδή πληθωριστική πολιτική), η οποία μάλιστα συνδυάζεται με ένα επιθετικό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και διαρθρωτικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση του ιάπωνα Πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, καλωσόρισε με ενθουσιασμό η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο οι τιμές των μετοχών εκτινάχθηκαν στα ύψη· ο δείκτης ΝΙΚΚΕΙ ενισχύθηκε κατά 2,8% και έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών –ενώ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009 έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Η προοπτική επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης, τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και κερδοφορίας των ιαπωνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την προοπτική εξασθένησης του ιαπωνικού νομίσματος –μιλάμε για ένα διετές πρόγραμμα εκτύπωσης γεν για την εξαγορά ιαπωνικών ομολόγων –πυροδότησαν μια παλιρροϊκή μεταφορά κεφαλαίων από το γεν και τις ασιατικές αγορές συναλλάγματος (μεγάλες απώλειες υπέστη και το κορεατικό γουόν) προς την ιαπωνική αγορά κεφαλαίων.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των εμπορευμάτων καθώς οι επενδυτές σκέφθηκαν ότι η προσδοκώμενη οικονομική επιτάχυνση της τρίτης (μετά την αμερικανική και την κινεζική) εθνικής οικονομίας του πλανήτη θα αυξήσει τη ζήτηση για πρώτες ύλες, όπως είναι ο χαλκός, η τιμή του οποίου ενισχύθηκε κατά 0,9%. Αντίθετα, μια ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας θα βοηθούσε και την παγκόσμια οικονομία να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει. Ετσι αναθάρρησαν πολλοί επενδυτές που βγήκαν από τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» όπως αυτό του χρυσού, η τιμή του οποίου υποχώρησε κατά 7 δολάρια στα 1.575 δολ. η ουγκιά.

Η συμβολή των νομισματικών και άλλων αναπτυξιακών μέτρων της ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ενθουσίασε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαιρέτισε τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και άλλα «μη συμβατικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις» που αποφάσισαν οι ιαπωνικές Αρχές και βοηθούν την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται, βεβαίως, για μια πολιτική αύξησης των ελλειμμάτων και του χρέους που απαγορεύει διά ροπάλου το ΔΝΤ σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες. Διότι η Ιαπωνία έχει δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο 10% του ΑΕΠ, ενώ κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ δημόσιου χρέους (το οικονομικό έτος 2011-2012 ξεπερνούσε το 230%), ασχέτως αν σε ποσοστό 90% το χρηματοδοτεί με εσωτερικό δανεισμό.

Συμβαίνει, όμως, ταυτόχρονα να είναι ο δεύτερος (μετά τις ΗΠΑ) χρηματοδότης του Ταμείου. Και μάλιστα ο προθυμότερος όλων! Πέρυσι, όταν το ΔΝΤ αναζητούσε από τις χώρες – μέλη κεφάλαια για να αυξήσει τη «δύναμη πυρός» του, η Ιαπωνία ανταποκρίθηκε πρώτη συνεισφέροντας 60 δισ. δολάρια (περισσότερα και από τις ΗΠΑ).